Ko je kriv kad učenica osnovne škole na času fizičkog slomi veštački nokat

17 decembra, 2021

Dok se kod nas poslednjih dana vodi polemika oko višegodišnjeg spuštanja kriterijuma u ocenjivanju i linije manjeg otpora kojom idu nastavnici, te oko sve izraženijeg roditeljskog mešanja u rad škole, iz ne tako daleke Slovenije stižu nam vesti koje poručuju da kod nas, možda, još nije sve izgubljeno.

Učenica jedne osnovne škole u Sloveniji slomila je veštački nokat na času fizičkog vaspitanja. I iako vi sad možda mislite da je u celoj priči najstrašnije to što učenica osnovne škole ima veštačke nokte, nije tako.

Devojčica je, naime, došla na čas fizičkog i tokom vežbe povredila je prst. Dodajući loptu, slomila je veštački, a potom i pravi nokat ispod njega.

Prema pisanju medija u Sloveniji, roditelji su se žalili školi uz tvrdnju da njihova ćerka ima pravo da nosi veštačke nokte a da je za povredu kriva, pogađate – nastavnica.

Advokat Nana Veber je za slovenski časopis Pravna praksa rekla da su roditelji odgovorni za devojčicu te da su oni morali odobriti da ona nosi u školu tako dugačke nokte. Dalje navodi da je Zakonom o osnovnoj školi propisano da škola može odrediti svoj kućni red unutar ustanove i mere za sigurnost i održavanje reda. Svrha škole je sticanje osnovnog obrazovanja, podseća Veber.

I baš je ova poslednja rečenica postala kamen spoticanja. Deluje da su mnogi, a pre svih pojedini roditelji, zaboravili šta je svrha škole. A to nije pokazivanje veštačkih noktiju, trepavica i obrva. To nije ni hvalisanje najnovijim telefonom, ni patikama od 200 evra. Škola nije i ne bi smela da bude parada kiča, sujete i materijalizma. Iako je ovo događaj koji se zbio u Sloveniji, ne zvuči tako nemoguće da se ovakve stvari dese i kod nas. A na put tome može stati samo škola. Svaka škola pojedinačno, tako što će pokazati da ne pravi kompromise ni izuzetke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama