Ко је крив кад ученица основне школе на часу физичког сломи вештачки нокат

17 децембра, 2021

Док се код нас последњих дана води полемика око вишегодишњег спуштања критеријума у оцењивању и линије мањег отпора којом иду наставници, те око све израженијег родитељског мешања у рад школе, из не тако далеке Словеније стижу нам вести које поручују да код нас, можда, још није све изгубљено.

Ученица једне основне школе у Словенији сломила је вештачки нокат на часу физичког васпитања. И иако ви сад можда мислите да је у целој причи најстрашније то што ученица основне школе има вештачке нокте, није тако.

Девојчица је, наиме, дошла на час физичког и током вежбе повредила је прст. Додајући лопту, сломила је вештачки, а потом и прави нокат испод њега.

Према писању медија у Словенији, родитељи су се жалили школи уз тврдњу да њихова ћерка има право да носи вештачке нокте а да је за повреду крива, погађате – наставница.

Адвокат Нана Вебер је за словенски часопис Правна пракса рекла да су родитељи одговорни за девојчицу те да су они морали одобрити да она носи у школу тако дугачке нокте. Даље наводи да је Законом о основној школи прописано да школа може одредити свој кућни ред унутар установе и мере за сигурност и одржавање реда. Сврха школе је стицање основног образовања, подсећа Вебер.

И баш је ова последња реченица постала камен спотицања. Делује да су многи, а пре свих поједини родитељи, заборавили шта је сврха школе. А то није показивање вештачких ноктију, трепавица и обрва. То није ни хвалисање најновијим телефоном, ни патикама од 200 евра. Школа није и не би смела да буде парада кича, сујете и материјализма. Иако је ово догађај који се збио у Словенији, не звучи тако немогуће да се овакве ствари десе и код нас. А на пут томе може стати само школа. Свака школа појединачно, тако што ће показати да не прави компромисе ни изузетке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама