Ко је учитељ који је освојио милион долара на Global Teacher Prize

26 јуна, 2019

Фратар из Кеније постао је познат преко ноћи након што је освојио Global Teacher Prize  , престижну награду за учитеље на светском нивоу. Ипак, његова прича већа је и моћнија од сваке награде коју би могао да добије.

Питер Табичи (36) је професор који је дао отказ у приватној школи како би подучавао математику и физику у једном сиромашном селу у Кенији. У селу у којем чак 95 одсто људи живи у сиромаштву. Разреди су претрпани, а понекад у њима буде и до 80 ученика. Неки од њих ходају километрима како би могли да похађају наставу, а свакодневни проблем је недостатак најважнијих ресурса, као што су књиге и уџбеници…

– Већина ученика долази из јако сиромашних породица које тешко приуште чак и доручак – напоменуо у свом говору након освајања награде, која му је уручена крајем марта у Дубаију.

И у таквим условима, Табичи је показао да они који желе нешто да постгну, увек нађу начин.

Школа нема интернет, па Питер путује у интернет кафе да би преузео материјале за своје лекције. Даје 80 одсто своје плате како би помогао ученицима који иначе не би могли да плате књиге и униформе, па ни да наставе школовање. Осим тога, покушава да промени и свест људи о традицији девојчица које се јако рано удају, подстичући породице да задрже своје ћерке у школи…


Посвећеност младог учитеља огледа се у успесима његових ученика – почели су да освајају награде чак и на међународним такмичењима, а многи које је подучавао већ су примљени на универзитете.

Табичи је Global Teacher Prize  освојио у конкуренцији од 10.000 кандидата из 179 земаља и кући је донео милион долара, а открио је да већи део планира да донира сиромашнима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама