Ko kontroliše bezbednost dece u vrtiću i kako se može desiti da u grupi jedna vaspitačica brine o njih 40

20 septembra, 2022

Slučaj deteta koje je ispalo kroz prozor vrtića na Miljakovcu pokrenuo je mnoga pitanja, pre svega o bezbednosti najmlađih, piše RTS.

Otvoreni prozori na kući, radnici u prizemlju vrtića “Trčuljak” na Miljakovcu. Renoviraju sobu u kojoj se nekad nalazio magacin. Meštani koji žive pored rekli su da vrtić radi uobičajeno i da su viđali roditelje kako dovode decu. Nakon što je prošle nedelje jednogodišnje dete ispalo kroz prozor, prosvetna inspekcija je utvrdila da vrtić nema dozvolu za rad.

Foto: Canva

Zbog ovakvih situacija jaslice moraju da budu u prizemlju, stoji u Pravilniku iz 2019., ali, ima ustanova gde se to ne poštuje, a primer je ovaj vrtić. Mnogi objekti su namenski građeni da budu vrtići, ali kuće koje su adaptirane za predškolce češće krše propise, tvrde iz Sindikata predškolskog obrazovanja i vaspitanja. Često je i broj dece u vrtiću veći nego što je dozvoljeno.

“Ako statistika kaže da je broj dece upisane preko dozvoljenog normativa 12 odsto, to znači da imate vrtić u kome je upisano 50 dece, a sme da bude 26, a onda negde u ruralnoj sredini imate samo 5 dece i statistika to onda gleda kao dozvoljeno”, kaže Bosiljka Jovanović iz Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Tatjana Macura iz Udruženja “Mame su zakon” kaže da su vaspitačice izložene ogromnom pritisku sa obzirom na to da gotovo svaka od njih ima veći broj dece nego što je to pravilnicima i zakonom predviđeno.

“I samim tim pitanje je kako ona može da pažnju podeli na toliki broj dece”, ističe Macura.

Šta je još prosvetna inspekcija utvrdila u vezi sa vrtićem “Trčuljak”, osim da nema rešenje o verifikaciji, od Grada i Ministarstva prosvete još nismo dobili odgovor.

Nezvanično, vrtić je zahtev za dozvolu za rad Ministarstvu prosvete poslao pre četiri, pet meseci. Reč je o državnom vrtiću koji je smešten u privatnoj kući. Ono što čudi je da se ne nalazi na spisku objekata koji rade u sklopu predškolske ustanove Rakovica, stoji na sajtu te ustanove. Ni iz te ustanove ekipi RTS-a nisu odgovorili ni na jedno pitanje.

Dok nabrajamo nezvanične informacije o slučaju vrtića “Trčuljak”, zvanične o postupcima, proverama, odgovornima, inspekcijama i bezbednosti dece niko od nadležnih neće da dâ. Dok se ne oglase, možemo samo da nagađamo koliko je sličnih institucija kojima svakodnevno poveravamo svoju decu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Ko kontroliše bezbednost dece u vrtiću i kako se može desiti da u grupi jedna vaspitačica brine o njih 40"

  1. Krle kaže:

    Kad prosvetna inspekcija neradi svoj posao.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama