Ko ne govori istinu i jesu li škole i vrtići izuzeti od štednje energije ili nisu

21 septembra, 2022

Da li je reč o tome da leva ruka ne zna šta radi desna ili je u pitanju nesporazum ili pak želja da se nakon burne reakcije javnosti pogrešni potezi nekako povuku, verovatno nikad nećemo saznati. Tek, iz dana u dan zvaničnici izlaze sa potpuno suprotnim izjavama i stavovima.

Nema nikakve sumnje da je školama i vrtićima preko Ministarstva prosvete stigao dopis od Ministarstva energetike da je neophodno smanjiti potrošnju energije, kako električne tako i toplotne, a s tim dopisom i preporuke kako tu uštedu ostvariti.

Jedna od preporuka je i da temperatura u sobi ne sme biti veća od 20 stepeni.

“Normativom prostora, opreme i didaktičkih sredstava predviđeno je da temperatura u sobama gde borave deca mlađa od dve godine ne sme biti niža od 22 stepena” – kaže Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Ovaj sindikat uputio je i dopis Ministarstvima rudarstva i prosvete sa molbom da se usaglase. Kako kažu, problem je nastao kod Predloga mera smanjenja potrošnje električne i toplotne energije za 15% u odnosu na isti period 2021/2022 i to u delu “Obezbede da objekti/prostorije koji se zagrevaju/dogrevaju u prostorijama imaju temperaturu najviše 20 stepeni, sa izuzetkom bolnica, ustanova socijalne zaštite, vrtića i škola.” U dokumentu koji je vrtićima i školama stigao, nedostaje pomenuti deo – ustanova socijalne zaštite, vrtića i škola.

Kako kaže Jovanović, ovakav plan izazvao je nezadovoljstvo kod roditelja i nedoumice kod zaposlenih.

Ipak, ono što bi još više moglo da nas zabrine su nezvanične informacije koje smo dobili, a to je da su u pojedinim vrtićima zaposlenima oduzeti daljinski upravljači od klima-uređaja, da ne bi uključivali grejanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama