Ko odlučuje da li će učenici nositi uniforme

6 novembra, 2016

Da li će učenici u osnovnim školama od naredne školske godine nositi uniforme, odlučiće roditelji popunjavanjem upitnika koje im je preko školskih uprava prosledilo Ministarsvo prosvete.

“Ministarstvo još uvek nije odlučilo da se uniforme uvedu. Naš stav je da bi trebalo da budu uvedene, a roditelji su nam saradnici u nastavnom procesu i ovo je nešto što se direktno odnosi na njih”, kaže savetnica ministra prosvete Dragana Milovanović.
Ona je dodala da je obaveza škole da proceni volju roditelja, a ako oni odluče da se uniforme uvedu, dva su modela kako bi se nabavljale – da ih škola kupi pa iznajmljuje učenicima ili da ih roditelji kupuju.
“Ukoliko su škole vlasnici, deca bi mogla da ih iznajmljuju kao što iznajmljuju knjige u biblioteci i da ih vrate po završetku ciklusa. Za sada postoji jedan ili dva takva modela u praksi u Beogradu, koji odlično funkcionišu”, rekla je Milovanovićeva Tanjugu.
Sagledavajući sliku na terenu, budžete kojima škole raspolažu ona smatra da neće biti novca da se finansira nabavka uniformi, te da će najverovatnije roditelji morati da ih kupuju deci.
“Ideja je da uniforme ne budu preskupe, jer je potpuno jasno u kom finansijskom trenutku se nalazimo. Sa Ministarstvom za socijalna pitanja razmatramo mogućnost da se oforme socijalna preduzeća koja će da šiju uniforme”, pojašnjava Milovanovićeva.
A kako će one izgledati, koje će boje biti, odlučivaće škola, a Milovanovićeva se nada da će u odlučivanje biti uključeni i učenici koji treba da ih nose.
“Tada bi to deca doživljavala kao deo sebe, kao nešto što su odabrali i što će rado nositi”, pojašnjava ona.
Dva su motiva zbog kojih je ministarstvo pokrenulo inicijativu uvođenja uniformi u osnovne škole, jedan je smanjenje socijalnih razlika, a drugi smanjenje vršnjačkog nasilja.
“Mi ne možemo smanjiti socijalne razlike time što će deca obući uniforme, ali možemo poslati deci poruke da sagledaju nekoga mimo oznaka njegovog materijalnog statusa koje u ovom trenutku ima. Ako uspemo da deca shvate da je osoba preko puta njih čovek kao i oni mnogo smo postigli”, kaže Milovanovićeva.
Uniforma u školama formira osećanje pripadnosti jednom kolektivu, jednoj instituciji, a Milovanovićeva podseća na istraživanja u Velikoj Britaniji koja su pokazala da je manje vršnjačko nasilje u školama gde se nosi uniforma, ali i da je drugačiji odnos prema školskom inventaru.
Upitana žbog čega se ne razmišlja o uvođenju uniformi za nastavnike, ali i srednjoškolce ona je rekla da nastavnici treba da budu pristojno odeveni, a da bi uvođenje uniformi za srednjoškolce bilo u suprotnosti sa njihovim razvojnim karakteristikama.
“Mogli bi da uđemo u sukob sa učenicima jer je poznato da se u tim godinama ispoljava individualnost i kroz načine pdevanja. Ono na čemu će se insistirati je pristojnost”, yaključila je Milovanovićeva.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Ko odlučuje da li će učenici nositi uniforme"

  1. deni kaže:

    Ako se odluči da deca nose uniforme ili radne bluze učitelji i profesori imaju obavezu da takodje nose radne mantile. Ne vidim da se negde spominju nastavnici koji su takodje pono puta neprimereno obučeni i sa jakom šminkom ,kratkom suknjom itd.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama