Ko predaje veronauku u srpskim školama?

19 januara, 2016

Izjava ministra prosvete Srđana Verbića da treba promeniti način na koji se u školama izučavaju veronauka i građansko vaspitanje, te da za te predmete nemamo dovoljno kompetentne i stručne nastavnike, izazvala je polemiku u javnosti. Jedno od pitanja bilo je ko su predavači veronauke u srpskim školama.
veronaukaČas veronauke počinje molitvom, ali se u nastavi koriste i savremene metode i tehnologije. Đakon Radomir Marinković kao veroučitelj radi trinaest godina, a među učenicima Sedme beogradske gimnazije jedan je od omiljenih profesora.
Kako kaže, dobrim nastavnikom se ne postaje sticanjem diplome, već je dobar nastavnik neko ko se neprestano usavršava.
“Zbog toga Odbor za versku nastavu dugi niz godina najozbiljnije radi na stručnom usavršavanju veroučitelja”, kaže đakon Marinković.
U Srbiji ima oko 2.000 veroučitelja. U eparhiji beogradsko-karlovačkoj radi njih 275, među kojima su i četiri doktora nauka, isto toliko magistara i na desetine onih sa master diplomama.
Dr Dragomir Sando, predsednik Odbora za versku nastavu SPC, kaže da je nastavni kadar više nego obrazovan.
“Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu izučava se pet pedagoških predmeta i studenti su obavezni da održavaju časove u osnovnim i srednjim školama u Beogradu. Umesto diplomskog ispita imaju stručni ispit gde moraju još deset časova da održe u školi”, kaže Sando.
I u beogradskoj nadbiskupiji i Islamskoj zajednici Srbije ponosni su na svoje veroučitelje.
Islamska zajednica ih ima više od osamdeset, a muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić kaže da je veroučiteljski kadar IZS školovan i osposobljen za rad sa decom.
“Mi nikada nismo bili u boljoj situaciji nego danas. A u kakvoj smo situaciji bili kada je veronauka uvođena, doprinelo je tome da nam se situacija popravi upravo to što smo imali veronauku u školi”, kaže muftija Jusufspahić.
Ministar Verbić ističe da crkve i verske zajednice same biraju svoj kadar i da on nije u skladu sa standardima nastavničke profesije.
“Ono što Ministarstvo ima su spiskovi koje dostavljaju različite verske zajednice. Svaka za sebe, na osnovu sopstvenih kriterijuma, bira veroučitelje. Mi ćemo sistematizovati sve te podatke i sa njima ćemo izaći u javnu raspravu”, kaže Verbić.
Javna rasprava o položaju veroučitelja u Srbiji svakako je neophodna, jer ni oni sami nisu zadovoljni svojim statusom u školama. I dalje su među kolegama stranci u zbornicama, nemaju stalni radni odnos i imaju niska primanja.
Izvor: RTS
Foto: osobrovac.edu.rs
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Ko predaje veronauku u srpskim školama?

 1. Sasa kaže:

  koliko ja znam predaju losi ljudi, popcska deca i popadije. uz to ne videh bas da kod vecine cas pocinje molitvom.

  1. tina kaže:

   Nastavnik muzike “verouciteljke ” (nesto zavrsile u Bg),svestenici (bez papira sta su zavrsili) i puno,puno “ostalo” (po nekim odlukama nekog).Sve je jasno kao i moj komentar…

 2. olja j kaže:

  Da vidite naseg veroucitelja, pocupane obrve, utegnut u bodi, farmerke dva broja manje i blago ofarban. ali boze mi oprosti, tata mu je od lokalnog paroha avanzovao, pa je stigao daleko. uz to i tata veskovac je ofarban.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama