Ко увреди друга иде у другу школу

28 октобра, 2018

Правилником Министарства просвете против дискриминације међу ђацима предвиђене и оштре казне. Психолози кажу да прописи не решавају проблем и да деца морају сама да граде односе

Поплава прописа којима се регулише понашање деце усложњава ствари. Догађа се тако да проблеми који и нису велики избију у први план, а опет неки други значајнији буду потиснути. Треба разликовати шта је дискиминација, а шта заправо није.
Ово каже Бранка Тишма, школски психолог, поводом најновијег правилника о сузбијању дискриминације у школама, који, између осталог, предвиђа да ће родитељи на рођендан детета морати да позову цело одељење, како нико од деце не био дискриминисан.
Правилник забрањује и ругање другим ђацима, њиховим родитељима и запосленима у школи на основу националности, омаловажавање и ословљавање погрдним именима припадника одређених група. Ту спадају и игнорисање и избегавање, али и причање увредљивих вицева и неумесних шала, певање увредљивих и песама о припадницима неке групе, слање понижавајућих порука путем СМС или друштвених мрежа.
Бранка Тишма истиче да је важно учити децу да она сама граде односе између себе, да се друже и поштују једни друге.
– Не можете терати некога да се дружи ако обе стране нису изградиле међусобно другарски и људски однос. Увек бирамо оне који су нам блиски. Морамо да градимо односе са децом, а она са својим вршњацима. Поплава норми не помаже – упозорава она.

Санкције за родитеље
Правилником је регулисано и понашање родитеља, па тако он не сме својим понашањем у установи да подстиче, помаже, изазива и да на било који начин доприноси дискриминацији и вређању угледа, части или достојанства личности. У случају када је родитељ дискриминише, одговорност се утврђује пред повереником или у судском поступку. Директор има обавезу да предузме мере и према запосленом, родитељу и трећем лицу, у случају дискриминације, као и да случај пријави надлежним органима.

А Министарство просвете предвидело је и казне.
– Васпитно-дисциплинска мера може бити: укор директора или укор наставничког већа, премештај ученика у другу основну школу или искључење ученика из средње школе – речено је “Новостима” у Министарству. – Ове су крајње мере које се могу донети тек ако су предузете све потребне активности у установи и у сарадњи са другим установама и ако се процени да је то у најбољем интересу ученика. Васпитно-дисциплински поступак се може покренути само уколико је до повреде забране дошло у школи, међутим школа у свим другим ситуацијама има обавезу спровођења појачаног васпитног рада уз обавезно укључивање родитеља и по потреби обавештава друге институције.
Милан Бајић, директор ОШ “Јосиф Панчић”, истиче да у овој школи нема дискриминације, а ако се и догоди, то се решава одмах, санирају се последице да се поново не би десило.
– Такви проблеми се решавају кућним васпитањем – сматра Бајић. – Мора се водити рачуна о деци до 14 година. Не смемо им стављати етикету на чело, него им пружити шансу да се социјализују. Деца су жива бића, свако има право на грешку, па и она.
Љ. Бегенишић
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Ко увреди друга иде у другу школу

  1. Realna каже:

    Ma tako je! Prebacite nasilno i problematično dete u drugu školu. Pa zar stvarno mislite da će tamo da se smiri?

  2. Дрина каже:

    Свашта! Родитељ мора да зове цело одељење на рођендан! Па, то је породични догађај а не школски!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама