Kодекс облачења ученика и професора

16 јануара, 2017

У школу се (не) улази као у ријалити
Проблеми са непримереним облачењем почињу у седмом разреду основне, а најгора ситуација је у средњим, посебно стручним трогодишњим школама

Са интернет странице новосадске гимназије „Исидора Секулић”

Министар просвете ових дана заводи ред по школама: постројава директоре и наставнике, а решио је да стане на пут и „старлетама у клупама”. Младен Шарчевић очекује да ће већина родитеља дати сагласност да се поново уведу униформе, јер је „ред да на час долазите пристојно обучени”, како је прекјуче изјавио министар.
Он је поново критиковао одевање ученица, али и професора и најавио да ће се школе оцењивати не само по раду и спољашњем изгледу зграда већ и – да ли су деца дисциплинована и честито обучена. Одговорност је пребацио на директоре, јер каже, недолично понашање и одевање се мора санкционисати, а он не може попут Супермена да прелети свих 3.000 школа и реши проблем.
О овој изјави јуче се много разговарало у зборницама. Чињеница је да свака основна и средња школа у Србији има свој кодекс понашања, своја правила одевања и да су она јасно истакнута, негде на улазним вратима, негде у самим школама на паноима, има их и на сајтовима, деле се ученицима и родитељима приликом уписа. У основним школама проблеми са непримереним облачењем почињу у седмом разреду. Најгора ситуација је у средњим, посебно стручним школама.
– Кодекси и правила немају много ефекта, а и покушаје да им се укаже на проблем било које врсте ученици доживљавају као кршење својих права. У томе деца имају подршку родитеља, који не само да их бране и правдају када неког ђака пошаљемо кући, већ је постало уобичајено да им за рођендан поклањају естетске корекције уста, груди, а у последње време и задњице. На наше критике одговор родитеља је углавном „па они су млади, када ће ако не сада” каже за наш лист Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа.
Он сматра да старлета у клупама има и у гимназијама и у стручним школама, али да је проблем најизраженији у трогодишњим школама. Антић, иначе професор математике и информатике у београдској Школи за негу лепоте, каже да је и сам неколико пута враћао ученице да се пресвуку, јер су долазиле на час оскудно одевене.
– Сада је тренд да се гардеробом истичу груди и задњица, ученице нам личе на старлете, а образовање на ријалити програме. Деца воле да имитирају тзв. звезде ријалитија, да се истичу, нарочито у пубертету – каже Антић.
Прелистали смо и неколико кодекса, односно „Правила понашања ученика, запослених и родитеља ученика“ основних и средњих школа и они се не разликују много.
Ученици новосадске Гимназије „Исидоре Секулић“ се уписом у школу обавезују да на час неће долазити у разрезаним панталонама, бермудама и шортсевима, дуксевима или мајицама са непримереним натписима или сликама. Ученице не смеју да носе сукње и хаљине изнад колена, мајице и блузе без рукава или које не покривају стомак, провидну одећу… Забрањени су и дубоки деколтеи и високе потпетице.
Наставници тврде да се на тај начин чува углед школе, а не да се уводи „модни полицијски час”.
Директор Ваздухопловне академије др Горан Цвијовић сматра да у школу не може да се долази као на плажу, у папучама, хаљиници или шорцу, нити у тренерци, као да се иде у теретану. Не толеришу се ни навијачки дресови и шалови, као ни нападна шминка.
– Ученици сутра треба да иду на разговоре за посао примерено одевени, да раде у компанијама у којима важе много строжа правила и морају на њих да се навикну већ у школи. Не може на час да се дође ујутро са вечерњом шминком. Дакле, није проблем у боји кармина, већ количини шминке. А све што важи за ученике, важи и за наставнике и директора и то још строже – каже за наш лист директор Цвијовић.
Он истиче да се 1. септембра ученици и њихови родитељи упознају са правилима понашања у школи, а да је посао и родитеља да поштују оно што је договорено на почетку четворогодишњег школовања. На питање шта се дешава када неко дође непримерено обучен и ко одређује шта је то „агресивна“ шминка, он каже да шминка није забрањена уколико је дискретна.
– У случају огрешења о правила, позивамо на разговор и ученика и родитеља и објаснимо да то није било примерено и да ћемо овакво понашање толерисати само једном. Уколико се понови, следи казна и систем тако функционише без проблема – прича Цвијовић.
А да нису проблем само девојке, већ и дечаци, наводи случај из своје школе Светлана Миљеновић, директорка Дванаесте београдске гимназије. Она је у јутарњем програму телевизије „Пинк” испричала како је вратила ученика кући да се пресвуче јер је био у кратким панталонама, на шта је у зборницу улетела мајка и витлала панталонама, убеђујући их да нису прекратке.
Ова директорка исто поступа и са наставницима, па је своју младу, иначе веома атрактивну колегиницу такође једном вратила на пресвлачење. „Са наставницима лакше излазим на крај него са ђацима”, додаје Миљеновић и каже да често и родитељи долазе на „отворена врата” у јапанкама и шорцу, па и њих враћа.
Директорка која је школу завршила у кецељи, међутим, каже да се код младих ипак неке ствари морају толерисати, а и модни трендови се мењају, тако да су у овој гимназији дозвољени пирсинг, хеланке и мајице које откривају стомак.
Аутор:  Сандра Гуцијан
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Kодекс облачења ученика и професора

 1. gordana каже:

  OVDE JE NAVEDENO SAMO ZA DEVOJČICE TJ. DEVOJKE

  1. gargamel каже:

   Ne pise samo za devojke, nego i momci ne smeju to da nose.

 2. BrigaVas каже:

  Da sigurno 30+ stepeni ti dodji u teksas farmericama i prokuvaj. Koji vam je sa bermudama ako nisu vise od 4 prsta iznad kolena sta vam smetaju (govorim kao zenska osoba). Jedino mi je glupo sto niko ne gleda kada devojcica dodje u tankim bretelama ili neki decak dodje u sorcu za trening. Nemojte da suketate o `strogim` pravilima vise.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама