Kodeks oblačenja učenika i profesora

16 januara, 2017

U školu se (ne) ulazi kao u rijaliti
Problemi sa neprimerenim oblačenjem počinju u sedmom razredu osnovne, a najgora situacija je u srednjim, posebno stručnim trogodišnjim školama

Sa internet stranice novosadske gimnazije „Isidora Sekulić”

Ministar prosvete ovih dana zavodi red po školama: postrojava direktore i nastavnike, a rešio je da stane na put i „starletama u klupama”. Mladen Šarčević očekuje da će većina roditelja dati saglasnost da se ponovo uvedu uniforme, jer je „red da na čas dolazite pristojno obučeni”, kako je prekjuče izjavio ministar.
On je ponovo kritikovao odevanje učenica, ali i profesora i najavio da će se škole ocenjivati ne samo po radu i spoljašnjem izgledu zgrada već i – da li su deca disciplinovana i čestito obučena. Odgovornost je prebacio na direktore, jer kaže, nedolično ponašanje i odevanje se mora sankcionisati, a on ne može poput Supermena da preleti svih 3.000 škola i reši problem.
O ovoj izjavi juče se mnogo razgovaralo u zbornicama. Činjenica je da svaka osnovna i srednja škola u Srbiji ima svoj kodeks ponašanja, svoja pravila odevanja i da su ona jasno istaknuta, negde na ulaznim vratima, negde u samim školama na panoima, ima ih i na sajtovima, dele se učenicima i roditeljima prilikom upisa. U osnovnim školama problemi sa neprimerenim oblačenjem počinju u sedmom razredu. Najgora situacija je u srednjim, posebno stručnim školama.
– Kodeksi i pravila nemaju mnogo efekta, a i pokušaje da im se ukaže na problem bilo koje vrste učenici doživljavaju kao kršenje svojih prava. U tome deca imaju podršku roditelja, koji ne samo da ih brane i pravdaju kada nekog đaka pošaljemo kući, već je postalo uobičajeno da im za rođendan poklanjaju estetske korekcije usta, grudi, a u poslednje vreme i zadnjice. Na naše kritike odgovor roditelja je uglavnom „pa oni su mladi, kada će ako ne sada” kaže za naš list Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.
On smatra da starleta u klupama ima i u gimnazijama i u stručnim školama, ali da je problem najizraženiji u trogodišnjim školama. Antić, inače profesor matematike i informatike u beogradskoj Školi za negu lepote, kaže da je i sam nekoliko puta vraćao učenice da se presvuku, jer su dolazile na čas oskudno odevene.
– Sada je trend da se garderobom ističu grudi i zadnjica, učenice nam liče na starlete, a obrazovanje na rijaliti programe. Deca vole da imitiraju tzv. zvezde rijalitija, da se ističu, naročito u pubertetu – kaže Antić.
Prelistali smo i nekoliko kodeksa, odnosno „Pravila ponašanja učenika, zaposlenih i roditelja učenika“ osnovnih i srednjih škola i oni se ne razlikuju mnogo.
Učenici novosadske Gimnazije „Isidore Sekulić“ se upisom u školu obavezuju da na čas neće dolaziti u razrezanim pantalonama, bermudama i šortsevima, duksevima ili majicama sa neprimerenim natpisima ili slikama. Učenice ne smeju da nose suknje i haljine iznad kolena, majice i bluze bez rukava ili koje ne pokrivaju stomak, providnu odeću… Zabranjeni su i duboki dekoltei i visoke potpetice.
Nastavnici tvrde da se na taj način čuva ugled škole, a ne da se uvodi „modni policijski čas”.
Direktor Vazduhoplovne akademije dr Goran Cvijović smatra da u školu ne može da se dolazi kao na plažu, u papučama, haljinici ili šorcu, niti u trenerci, kao da se ide u teretanu. Ne tolerišu se ni navijački dresovi i šalovi, kao ni napadna šminka.
– Učenici sutra treba da idu na razgovore za posao primereno odeveni, da rade u kompanijama u kojima važe mnogo stroža pravila i moraju na njih da se naviknu već u školi. Ne može na čas da se dođe ujutro sa večernjom šminkom. Dakle, nije problem u boji karmina, već količini šminke. A sve što važi za učenike, važi i za nastavnike i direktora i to još strože – kaže za naš list direktor Cvijović.
On ističe da se 1. septembra učenici i njihovi roditelji upoznaju sa pravilima ponašanja u školi, a da je posao i roditelja da poštuju ono što je dogovoreno na početku četvorogodišnjeg školovanja. Na pitanje šta se dešava kada neko dođe neprimereno obučen i ko određuje šta je to „agresivna“ šminka, on kaže da šminka nije zabranjena ukoliko je diskretna.
– U slučaju ogrešenja o pravila, pozivamo na razgovor i učenika i roditelja i objasnimo da to nije bilo primereno i da ćemo ovakvo ponašanje tolerisati samo jednom. Ukoliko se ponovi, sledi kazna i sistem tako funkcioniše bez problema – priča Cvijović.
A da nisu problem samo devojke, već i dečaci, navodi slučaj iz svoje škole Svetlana Miljenović, direktorka Dvanaeste beogradske gimnazije. Ona je u jutarnjem programu televizije „Pink” ispričala kako je vratila učenika kući da se presvuče jer je bio u kratkim pantalonama, na šta je u zbornicu uletela majka i vitlala pantalonama, ubeđujući ih da nisu prekratke.
Ova direktorka isto postupa i sa nastavnicima, pa je svoju mladu, inače veoma atraktivnu koleginicu takođe jednom vratila na presvlačenje. „Sa nastavnicima lakše izlazim na kraj nego sa đacima”, dodaje Miljenović i kaže da često i roditelji dolaze na „otvorena vrata” u japankama i šorcu, pa i njih vraća.
Direktorka koja je školu završila u kecelji, međutim, kaže da se kod mladih ipak neke stvari moraju tolerisati, a i modni trendovi se menjaju, tako da su u ovoj gimnaziji dozvoljeni pirsing, helanke i majice koje otkrivaju stomak.
Autor:  Sandra Gucijan
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Kodeks oblačenja učenika i profesora

 1. gordana kaže:

  OVDE JE NAVEDENO SAMO ZA DEVOJČICE TJ. DEVOJKE

  1. gargamel kaže:

   Ne pise samo za devojke, nego i momci ne smeju to da nose.

 2. BrigaVas kaže:

  Da sigurno 30+ stepeni ti dodji u teksas farmericama i prokuvaj. Koji vam je sa bermudama ako nisu vise od 4 prsta iznad kolena sta vam smetaju (govorim kao zenska osoba). Jedino mi je glupo sto niko ne gleda kada devojcica dodje u tankim bretelama ili neki decak dodje u sorcu za trening. Nemojte da suketate o `strogim` pravilima vise.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama