Koja je uloga vaspitača u životu deteta i kako da uspostavite dobar odnos s vaspitačicom svog deteta

8 aprila, 2021

Kao što je poznato, osnovu u odgajanju deteta postavlja porodica ali složićemo se da vaspitači i te kako imaju značajnu ulogu u vaspitanju. Vaspitači mogu doprineti svemu onome što roditelji decu uče kod kuće i time puno uticati na psihički i fizički razvoj, razvoj radnih navika, pristupe rešavanju problema i puno toga još.

Kada je saradnja između roditelja i vaspitača uspostavljena na zdravom odnosu i poverenju takav odnos samo može doneti puno korisnih momenata detetu. Dete je u vrtiću 6-8 sati i vrlo je bitno kako tamo provodi vreme, da li mu je prijatno, koje aktivnosti voli, kako napreduje. Puno odgovora roditelj može dobiti baš od vaspitača.

Delim sa vama načine uspostavljanja dobre saradnje sa vaspitačem.

Pitajte

Budite radoznali o provedenom vremenu deteta u vrtiću. Nemojte da vas sprečava ako vaspitač kaže: “Dobar je bio, jeo je i spavao, sve je u redu”. Ne kažem da trebate svaki dan vaspitača da zapitkujete ali kada imate potrebu dodatno da se raspitate učinite to. Vaspitači uglavnom daju odgovore na ona pitanja koja najčešće dobiju od roditelja.

Zamenite “nisi dobar” podsticajem na pozitivno ponašanje

Hajde zajedno da radimo na osvešćivanju i izbacivanju iz našeg govora fraze “nisi dobar”. Zadatak za vaspitače i roditelje – donesite odluku da obratite pažnju na ponašanje deteta ali i na način na koji kritikujete. Umesto “nije u redu gurati druga, otimati, vikati”, preusmerite koje je ponašanje u redu. Na primer: “budi nežan prema drugarici (pokazati kako), zamoli druga da ti pozajmi igračku ili da se menjate” itd… Ako se koristi fraza “nisi dobar” dete kreira sliku o sebi da je dobro samo kada je u skladu sa tuđim očekivanjem.

Saslušajte vaspitača, bez potrebe da se branite

Kritika ponašanja deteta nije napad. To je dobronamerna kritika. Vaspitači su sa decom 6-8 sati i poznaju decu. Kada iznesu problem bilo bi dobro da je roditelj otvoren da sasluša umesto da se pruža otpor, kao na primer: To ne liči na moje dete; ne ponaša se tako kod kuće, verovatno ga deca provociraju.

Kada slušate otvoreno doći će vam i rešenje, vaspitač će vam takođe ponuditi predlog kako da rešite određeno ponašanje. Bitno je da su roditelj i vaspitač na zajedničkom zadatku za dobro deteta.

Slušajte decu

Slušajte i vašu decu sa kojim pričama vam dolaze iz vrtića, šta vole od aktivnosti, šta im je vaspitač rekao… Saznaćete i o metodama vaspitača puno. Deca se vrlo često i igraju vrtića kod kuće i kroz igru čućete reči vaspitača.

Kako funkcioniše vaš odnos sa vaspitačima? Iz vašeg ugla koliko je bitna uloga vaspitača?

Autor: Jelena Marušić, psiholog i osnivač Kompas vaspitanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Koja je uloga vaspitača u životu deteta i kako da uspostavite dobar odnos s vaspitačicom svog deteta

 1. Jovana kaže:

  Povucena danasnjim i trenitnim desavanjima u nasoj Predskolskoj ustanovi ( Fica u sklopu skole Kralj Petar u Beogradu ) gde sam pruzila maximalno poverenje nasoj vaspitacici , mogu samo da ostavim komentar ili predlog da pisete o tome sta uraditi ako vam osoblje predskolske ustanove predlozi da za Novu godinu malisanima kupimo smart tv za ucionicu ( od 12 porodica 4 porodice su se protivile toj ideji ) , da bih nakon rasprave ustao jedan otac i sutradan poklonio smart tv !!! Mimo nase volje i bez objasnjenja jer Boze moj pa nismo u kamenom dobu.
  Pa da li je moguce da nas je samo trecina normalna i upoznata sa tim cemu sluze predskolske ustanove. Dete mi je dnas treci put ove nedelje doslo sa pricom da gledaju na tom tvu youtoube i kako neko igra igrivu mindcraft !!!!!
  Oni su na programu od 4 sata, polovina dece ne dolazi zbog epidemioloske situacije, osoblje moze da se posveti njima sa mnogo vise paznje. Ne , oni gledaju smart tv. Hajde da svi budemo happy kids u ovoj truloj zemlji .
  Da sumiram, pisite o bitnijim temama !!!
  Eto kako se prave dobri odnosi sa vaspitacicama , kupi se smart tv .
  U potpisu , ocajna majka Jovana

  1. Vaspitacica kaže:

   Draga Jovana,
   Kao vaspitacica ne vidim nikakav problem u smart tv kao ni gledanju youtuba, vazan je sadrzaj koji se gleda. Mi u vrticu nemamo smart tv nego za prikazivanje edukativnog sadrzaja sa youtuba razvlacimo produzni kabel, lap top, projektor, pomeramo stolove i stolice, namestaj i gubimo oko 15ak min za sve to, deca pogledaju proces nastajanja odredjenih stvari kojima se bavimo u tom trenutku i to ih motivise za dalji razvoj projekta. A sto se tice igranja igrice smatram da je to bujna decija masta, ne tvrdim ali iz iskustva znam da se to desava kao posledica toga da deca veliki deo dana kod kuce provode za racunarima, pa potom pricaju o tome u vrticu gde i ostala deca pocnu da se poistovecuju sa tim pricama.
   Srdacan pozdrav,
   Razumna vaspitacica!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama