Koja sve korona pravila važe u vrtićima

14 septembra, 2021

Sve više dece vrtićkog i školskog uzrasta je zaraženo koronom, potvrđuju pedijatri, pravila za škole u slučaju zarženih đaka su uglavnom poznata roditeljima, ali su mnogi zaboravili šta u tom slučaju važi u predškolskim ustanovama.

Foto: Canva

Zbog toga su brojni roditelji poslednjih dana bili zatečeni saopštenjima svojih vaspitača koja su im slali povodom slučaja zaraze u grupi.

Pravilo je ovde sledeće – jedno zaražano dete, cela grupa ide u izolaciju.

“Zavod za javno zdravlje izriče meru da grupa u kojoj je boravilo zaraženo dete ide u izolaciju, odnosno deca iz te grupe ne dolaze u vrtić 14 dana”, saopštili su za Beograd na Blic u Sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu.

Oni napominju da kada se potvrdi zaraza kod deteta koje boravi u kolektivu, predškolska ustanova se odmah obraća Gradskom zavodu za javno zdravlje koje u najkraćem mogućem roku daje mišljenje i nalaže mere i Zavodu za biocide koji u najkraćem roku dezinfikuje vrtić. A ta mera je upravo ova koju smo naveli iznad

Kako kažu u ovom Sekretarijatu, u beogradskim vrtićima se od početka epidemije primenjuju sve epidemiloške mere zaštite i sprečavanja širenja virusa, a “procedure su sasvim jasne i po njima se postupa bez izuzetka”

Što se tiče zaražavanja zaposlenih u vrtićima, u tom slučaju, kako kažu u Sekretarijatu, nije nužna izolacija dece budući da zaposleni nose maske.

“Mere koje važe u beogradskim vrtićima su – visok nivo održavanja higijene, česte dezinfekcije, često pranje ruku, zabranjen ulazak u objekte svima osim zaposlenima i deci u pratnji jednog roditelja, nošenje maski za zaposlene i roditelje koje dovode decu, merenje temperature na ulazu i slično”, podsećaju i dodaju:

“Striktno pridržavanje ovih mera do sada je dalo dobre rezultate, odnosno, nijedan slučaj zaraze nije izmakao kontroli, pa su vrtići ostali otvoreni sve vreme trajanja epidemije (osim za vreme dvomesečnog vanrednog stanja). Da bi tako ostalo potrebna je odgovornost svih, poštovanje mera i svest o važnosti što masovnije vakcinacije kako bismo se izborili sa virusom”.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama