Које активности треба да имају деца?

15 јануара, 2015

Нека деца успевају да некако преживе у свету вечитог »реда, рада и дисциплине«, али велики број деце пати од озбиљних последица таквог начина живота. Она постепено престају да се радују животу.
Чак и летимичан поглед на списак дневних активности у многим породицама показује колико су родитељи оптерећени разним пословима да готово немају времена да се посвете једно другом, својој деци и себи самима. Међутим, оно што још више забрињава стручњаке јесте сазнање да су и сама деца све оптерећенија многим активностима које треба да обаве у току дана. Њихов дневни распоред постаје све сложенији и згуснутији.IGRAAA
Док нека деца успевају да некако преживе у том свету вечитог »реда, рада и дисциплине«, велики број деце пати од озбиљних последица због таквог начина живота. Она постепено престају да се радују животу. Зато је ово озбиљна тема којом треба да се позабаве сви родитељи. Нема сумње да ваннаставне активности користе деци, јер им помажу да развију своје таленте и видике, помажу им да упознају свет и изграде се као личности.
Међутим, то не значи да родитељи треба да испуне сваки тренутак дана у животу своје деце неким »корисним« активностима и испрограмирају њихов дан. За правилан развој деце неопходно је да деца имају раздобље у дану које није испланирано, већ препуштено њима самима да спонтано, без журбе пронађу и чине оно што их ћини задовољним и радосним. Да би деца уживала у тим тренуцима морају бити одморна и опуштена.
Независни мислиоци
Слободно време за игру и спонтаност неопходни су деци да би развијала своју креативност, учила да самостално размишљају и упознавала саму себе. Детињство не сме да постане раздобље непрестаног рада и постизања резултата. Чак и школска деца током дана треба да имају слободно време предвиђено за игру. Тренирање неког спорта не може да се рачуна као време за игру, јер у развоју те активности више се наглашавају резултати и способности него дружење и опуштање.
Охрабрите дете да се игра и омогућите му квалитетно време за то. Нека то буду слободне игре, у којима дете може да користи и развија своју машту, стваралаштво, истражује, открива нешто ново. Програмиране игре (попут »Не љути се човече«) су корисне, али не смеју да будуједина дечија играм јер ограничавају дете већ утврђеним правилима и не пружају слободу у игри.
Ваннаставне активности, умерено заступљене, веома су корисне за дете, ако оно ужива у њима. И овде постоји критични моменат, када родитељи треба да препознају склоности и интересовања свог детета и пажљиво га усмере. Свирање на једном инструменту томаже детету да развије свој таленат. Тимски рад тимским спортовима помаже детету да развија своје друштвене способности и осећај за тимски рад.
 
Паметна игра
На десетине истраживања је урађено, посебно у Америци, и откривено да постоји – *епосредна веза између ваннаставних активности и успеха у школи. Међутим, зелики бој деце има пренатрпан лневни распоред. Примећено је да родитељи који много раде и налазе се у главној временској стисци, најчешће деци намећу убрзан животни темпо. Они не схватају да њихова децу, исто као и они, уздишу под притиском обавеза. Истраживање које је спровео Универзитет за истраживања у Мичигену, у Сједињеним америчким државама, показало је да школска деца која имају само 30 посто времена у току дана као слободно време, док је 70 осто дана испуњен часовима у школи. Решавањем домаћих задатака и бављењем ваннаставним активностима су ретки дани када су деца слободна и имају могућност да се играју краљева и принцеза, тражења скривеног блага у дворишту или спасавања света.
Важна питања
Када организују активности свом детету, родитељи морају бити у стању – сставе фаницу и виде када је распоред довољно испуњен. Неки родитељи уписују децу у оне секциЈе и на оне часове које би они сами желели да похађају, а не зато што је то жеља и занимање њихове деце. Пре него што негде упишу своје дете, родитељи треба да се запитају да ли је то неопходно њиховом детету и да ли то чине због себе или свог детета.
Родитељи треба пажљиво да посматрају своју децу. Ако запазе да се дете дуже време жали или да је несрећно, потребно је да детету изађу у сусрет и начине потребне измене.
Број и врста ваннаставних активности зависи од личног интересовања и способности сваког детета, па зато није могуће поставити строге стандарде. Нека деца одлично се сналаже, уживају и напредују са распоредом који би за другу децу био сувише напоран и стресан. Исто тако, нека деца би се досађивала током дана када не би имала неке организоване активности.
Дакле, како родитељи могу да сазнају шта је потребно и довољно њиховој деци? Како да препознају да је дневни распоред њихове деце сувише напоран за њих?
 
Кључ је у детету
Пре него што упишу своје дете на било какве часове, родитељи морају да разговараЈу са њим и поставе му следећа питања: Који спорт, инструмент или страни језик највише волиш и зашто? Како желиш да проводиш своје слободно време? Да ли заиста желиш да будеш укључен у овуактивност? Желиш ли да покушаш, па ћемо видети да ли ћеш волети овуактивност и према томе наставити да се бавиш њом или не?
Умереност мора да постане кључно правило у организовању ваннаставних
активности.
Старост дететаје, такође, важан водич у одлучивању. Све активности нису примерене сваком узрасту.
Следећа питања могу да помогну родитељима да препознају да ли је њихово дете преоптерећено:
Да ли је ваше дете често уморно?
Да ли има проблема са спавањем или исхраном (премало или превише спава иједе)?
Да ли је дете раздражљиво или преосетљиво?
Да ли се често жали на главобољу или болове у стомаку?
Да ли је попустило у школи?
Да ли једва успева да на време уради домаће задатке?
Ово су знаци за узбуну који показују да дете живи под великим стесом. Уколико родитељ уочи неки од ових знакова код свог детета, неопходнода седне и разговара са њим.
Родитељ кроз разговор са дететом треба да закључи како да му помогне и смањи притисак.
Родитељи не смеју да забораве да су њихови синови и кћерке самоједном деца. Понекад најбоља активност на коју родитељи могу да усмере своју децу, исказује се речима: »Душо, слободно изађи напоље и играј се. «
Ове чаробне речи донеле су добро генерацијама у прошлости. Учиниће то и за данашњу генерацију малишана.
http://zdravljein.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама