Koje београдске школе се селе, а које се затварају

Светска банка плете мрежу средњих школа Србије

Селидба пет београдских школа у току летњег распуста је међу првим конкретним корацима оптимизације мреже средњих школа у Србији, потврдио је за наш лист Младен Шарчевић, министар просвете.
Престоница је угледни пример за рационализацију школске мреже на републичком нивоу. Министар Шарчевић појашњава да Светска банка ради на мрежи школа целе Србије, да ће у току лета бити завршен документ који ће се затим наћи на својеврсној јавној расправи.
– За све што смо до сада урадили у Београду на плану оптимизације школског простора, добили смо похвале Светске банке. Само на предшколском систему уштедели смо 20 милиона евра. Држава и министарство коначно се понашају рационално са ресурсом који поседују, а то је капитал у некретнинама, који мора да се прилагоди потребама друштва и искористи за школовање нових профила и занимања. Све то треба да служи да се млади запошљавају и држава развија – закључује Шарчевић.
На новим адресама следеће школске године биће Спортска гимназија, „Политехника – школа за нове технологије”, Техничка школа „Змај”, Техничка школа за дизајн коже и Грађевинска школа. Испод назива тих установа у актуелном Kонкурсу за упис у средњу школу стоји напомена да ће од првог септембра наставити да раде на другој адреси. Ипак, директори свих тих школа за наш лист кажу да нису добили писано решење да је одлука о пресељењу коначна, да су „сви договори о томе до сада били усмени, о мрежи средњих школа брине министарство, а за измене је потребна сагласност републичке владе, јер су школе државне”.
Kако су се у конкурсу нашле напомене о промени седишта школа, када акт о измени мреже средњих школа, ако га је министарство просвете и донело, није усвојила влада?
– Школе су на време биле обавештене о оптимизацији простора, а информација у конкурсу је начин да се и осмаци и њихови родитељи обавесте о променама које следе од 1. септембра – одговара Шарчевић.
Објава у конкурсу није валидна без званичног документа о пресељењу. Да ли ће давање сагласности на одлуку Министарства просвете о измени мреже средњих школа бити међу првим пословима нове владе? Директори се надају да ће на основу писане одлуке надлежних, а не усменог договора, моћи да појасне деци где ће похађати наставу од септембра, нарочито зато што сваку од „школа селица” не уписују само београдска деца.
– С обзиром на то да је Република Србија власник имовине и неких установа у области образовања, министарство ће на законит начин и у примереном року извршити прерасподелу права на коришћење службених зграда, у смислу пресељења у друге службене зграде оних школа које планом оптимизације простора мењају установу – прецизира министар и потврђује да су предвиђена пресељења дефинитивна.
Спортска гимназија, која је осам година „подстанар” у Војној гимназији на Топчидеру, коначно ће добити своју зграду у центру престонице, у Херцег Стјепана 7 (бивше здање ОШ „Стари град”). „Политехника” из комшилука Студентског града прелази на земунску адресу Ауто-пут 18. Ту сада ради Техничка школа „Змај”, која се сели под кров Техничке школе „Нови Београд” у Омладинских бригада 25. Техничка школа за дизајн коже из здања у Бранковој улици, иде на други крај града у одаје Школе за дизајн текстила у Војислава Илића 88, на Вождовцу. Грађевинска школа остаје на Звездари, али не више у Светог Николе 39, већ у просторијама Грађевинско-техничке школе „Бранко Жежељ” у Хајдук Станковој 2.
– Ослобођена зграда Грађевинске школе биће дата Математичком факултету. При крају смо договора да обезбедимо више од 800 квадратних метара простора за Електротехнички факултет. Имамо више задатака, не решавамо само питање недостајућих капацитета за предшколце, већ морамо да решимо и питање недостатка простора за поједине факултете и неадекватну расподелу средњих школа. Ово је прва фаза, следеће године настављамо. Недостаје нам новац за адаптацију појединих зграда, имамо још много нерационално употребљеног простора, а нерационално је да неко вапи за простором, док неко други има мали број ученика, слабо интересовање и велике зграде – каже министар.
Локације нове, број запослених непромењен
Пет школа чија је селидба предвиђена, промениће локацију, али не и број запослених у наредној школској години, потврдио је министар Шарчевић. Упитан да ли је у плану да се у будућности као сродне школе споје Грађевинска и „Бранко Жежељ”, кожарска и текстилна, и техничке „Змај” и „Нови Београд”, каже да ће нови закони донети нове могућности организовања школа, који ће осим спајања подразумевати и формирање нових школских целина.
Извор: Политика