Koje beogradske škole se sele, a koje se zatvaraju

14 juna, 2017

Svetska banka plete mrežu srednjih škola Srbije

Selidba pet beogradskih škola u toku letnjeg raspusta je među prvim konkretnim koracima optimizacije mreže srednjih škola u Srbiji, potvrdio je za naš list Mladen Šarčević, ministar prosvete.
Prestonica je ugledni primer za racionalizaciju školske mreže na republičkom nivou. Ministar Šarčević pojašnjava da Svetska banka radi na mreži škola cele Srbije, da će u toku leta biti završen dokument koji će se zatim naći na svojevrsnoj javnoj raspravi.
– Za sve što smo do sada uradili u Beogradu na planu optimizacije školskog prostora, dobili smo pohvale Svetske banke. Samo na predškolskom sistemu uštedeli smo 20 miliona evra. Država i ministarstvo konačno se ponašaju racionalno sa resursom koji poseduju, a to je kapital u nekretninama, koji mora da se prilagodi potrebama društva i iskoristi za školovanje novih profila i zanimanja. Sve to treba da služi da se mladi zapošljavaju i država razvija – zaključuje Šarčević.
Na novim adresama sledeće školske godine biće Sportska gimnazija, „Politehnika – škola za nove tehnologije”, Tehnička škola „Zmaj”, Tehnička škola za dizajn kože i Građevinska škola. Ispod naziva tih ustanova u aktuelnom Konkursu za upis u srednju školu stoji napomena da će od prvog septembra nastaviti da rade na drugoj adresi. Ipak, direktori svih tih škola za naš list kažu da nisu dobili pisano rešenje da je odluka o preseljenju konačna, da su „svi dogovori o tome do sada bili usmeni, o mreži srednjih škola brine ministarstvo, a za izmene je potrebna saglasnost republičke vlade, jer su škole državne”.
Kako su se u konkursu našle napomene o promeni sedišta škola, kada akt o izmeni mreže srednjih škola, ako ga je ministarstvo prosvete i donelo, nije usvojila vlada?
– Škole su na vreme bile obaveštene o optimizaciji prostora, a informacija u konkursu je način da se i osmaci i njihovi roditelji obaveste o promenama koje slede od 1. septembra – odgovara Šarčević.
Objava u konkursu nije validna bez zvaničnog dokumenta o preseljenju. Da li će davanje saglasnosti na odluku Ministarstva prosvete o izmeni mreže srednjih škola biti među prvim poslovima nove vlade? Direktori se nadaju da će na osnovu pisane odluke nadležnih, a ne usmenog dogovora, moći da pojasne deci gde će pohađati nastavu od septembra, naročito zato što svaku od „škola selica” ne upisuju samo beogradska deca.
– S obzirom na to da je Republika Srbija vlasnik imovine i nekih ustanova u oblasti obrazovanja, ministarstvo će na zakonit način i u primerenom roku izvršiti preraspodelu prava na korišćenje službenih zgrada, u smislu preseljenja u druge službene zgrade onih škola koje planom optimizacije prostora menjaju ustanovu – precizira ministar i potvrđuje da su predviđena preseljenja definitivna.
Sportska gimnazija, koja je osam godina „podstanar” u Vojnoj gimnaziji na Topčideru, konačno će dobiti svoju zgradu u centru prestonice, u Herceg Stjepana 7 (bivše zdanje OŠ „Stari grad”). „Politehnika” iz komšiluka Studentskog grada prelazi na zemunsku adresu Auto-put 18. Tu sada radi Tehnička škola „Zmaj”, koja se seli pod krov Tehničke škole „Novi Beograd” u Omladinskih brigada 25. Tehnička škola za dizajn kože iz zdanja u Brankovoj ulici, ide na drugi kraj grada u odaje Škole za dizajn tekstila u Vojislava Ilića 88, na Voždovcu. Građevinska škola ostaje na Zvezdari, ali ne više u Svetog Nikole 39, već u prostorijama Građevinsko-tehničke škole „Branko Žeželj” u Hajduk Stankovoj 2.
– Oslobođena zgrada Građevinske škole biće data Matematičkom fakultetu. Pri kraju smo dogovora da obezbedimo više od 800 kvadratnih metara prostora za Elektrotehnički fakultet. Imamo više zadataka, ne rešavamo samo pitanje nedostajućih kapaciteta za predškolce, već moramo da rešimo i pitanje nedostatka prostora za pojedine fakultete i neadekvatnu raspodelu srednjih škola. Ovo je prva faza, sledeće godine nastavljamo. Nedostaje nam novac za adaptaciju pojedinih zgrada, imamo još mnogo neracionalno upotrebljenog prostora, a neracionalno je da neko vapi za prostorom, dok neko drugi ima mali broj učenika, slabo interesovanje i velike zgrade – kaže ministar.
Lokacije nove, broj zaposlenih nepromenjen
Pet škola čija je selidba predviđena, promeniće lokaciju, ali ne i broj zaposlenih u narednoj školskoj godini, potvrdio je ministar Šarčević. Upitan da li je u planu da se u budućnosti kao srodne škole spoje Građevinska i „Branko Žeželj”, kožarska i tekstilna, i tehničke „Zmaj” i „Novi Beograd”, kaže da će novi zakoni doneti nove mogućnosti organizovanja škola, koji će osim spajanja podrazumevati i formiranje novih školskih celina.
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama