Које игрице развијају емотивно стабилну децу?

13 јула, 2019

Родитељска улога подразумева да децу што боље опреме неопходним алатом који ће им послужити за превазилажење препрека на које ће наилазити у свом даљем животу. Спретно владање сопственим емоцијама једно је од најважнијих вештина које родитељи могу да пренесу на децу – а ево и како.

Као што знамо, дечји карактер се формира у раном детињству. Стога, како би се одгајила јака особа спремна за одрасли живот, изузетно је важно да му се пружи што више пажње.

Светла страна  (Bright Side) је спремила за вас осам забавних и поучних игрица које могу да развију сјајне особине код ваше деце.

Не слажем се са тобом
Игра се састоји у постављању питања о дечијим личним интересовањима. Било би боље уколико је дете не би играло са вама, већ са другом децом. Требало би да се играју у паровима. Једно од њих пита, на пример: „Коју књигу си скоро прочитао?“ Могу да одговоре, „Ружно паче“. Друго дете би требало да каже: „То је лоша књига“. Задатак детета је да докаже да је прича заиста добра и вредна читања.

Укратко, питања могу бити разноврсна. На овај начин деца уче да бране своју тачку гледишта и да резонују са самопоуздањем.

Свако на свој начин
Ова игра је такође намењена групи деце. Пре него што игра почне, свако од учесника би требало да да одређени задатак вођи: да отпева нешто, оде некуда, позове некога, пузи – нема апсолутно никаквих ограничења. Када свако осмисли свој задатак и каже вођи шта жели, објашњавају се правила игре. Свако дете треба да уради оно што је рекло вођи. Они који су хтели да преваре вођу би пали у сопствену замку. Ово ће их научити да се према улози вође односе озбиљно и одговорно.

Измишљање приче
Ова прича савршено развија машту. Задатак који се даје детету би требало да садржи логички неповезане речи. Тражите од детета да направи причу од њих. На пример: шума, точак, чај, кола, талас, месец, љубомора, крзно, плафон, снег. Изненадићете се колико је невероватна машта вашег детета!

Балон
Балон је предивна игра која ће научити вашу децу да правилно дишу и да се опусте. Такође ће да помогне вама да боље разумете своје дете. Дајте вашем детету јарки балон, замолите га да га надува, па потом лагано пусти ваздух назад у своја уста, не отварајући их (као да сад балон надувава дете). Затим пустите ваздух лагано напоље, као да се балон тихо издувава.

Затим можете да питате дете да опише када се осећало исто тако, када није могло да издржи нешто и када је желело да пукне као пренадувани балон. Тако, показаћете детету како да се смири у тешким тренуцима и понудити му решења за проблеме. Моћи ћете да откријете шта брине ваше дете и да му помогнете да превазиђе своје потешкоће. Наравно, ова активност је добра и као вежба за плућа.

Угаси свећу
Циљ и ове игре је да научи дубоко дисање. Удахните дубоко на нос, надувајте абдомен и лагано издахните кроз уста као да гасите свећу. Када дете схвати сва упутства, поставите га на столицу на два метра од свеће на столу.

Дете не сме ни да устане, ни да се приближи, па чак ни да се благо нагне ка свећи. Мора да покуша да угаси свећу са растојања од два метра. Игра се не завршава док је дете не угаси.

Комплименти
Ово је још једна групна вежба. Деца седе у кругу и треба да кажу пар нежних, лепих речи свом суседу гледајући га у очи. Сусед мора да се захвали у одговор и пређе на следећег играча. Некој деци је тешко да смисле или дају комплимент: потребна им је помоћ са сугестивним питањима или ваш пример како дајете комплимент некоме. Деца могу много овде да науче јер је давање комплимената уметност.

Погоди шта се десило
Нађите слику или фотографију неке животне ситуације, као што је нечија додела захвалнице. Тражите од вашег детета да претпостави шта је претходило тој ситуацији и шта би се, по њиховом мишљању, могло потом десити. Овај задатак развија логику и машту. Што је детаљнија прича, тим боље. Можете да поставите сугестивна питања како бисте помогли.

Створи причу
Игра је намењена групи деце. Сва седе укруг и ви, као вођа, почињете причу са „Некада давно“… Прво дете крај вас наставља причу и све тако, са сваким дететом које додаје по реченицу. Када ред поново стигне на вас, можете да усмерите радњу приче у логичнијем правцу. Ова вежба забавља децу, фасцинира их и, што је најважније, ангажује њихову машту.

Извор:Лепа Реч 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама