Које књиге су деца највише читала у 2023? Грозон, Зеленбабини дарови, Јежева кућица, Мишко Пишко…

Почетак године је време када се сумирају резултати из претходне године и праве планови за нову. Издавачка кућа Креативни центар 2024. године обележиће свој 35. рођендан. Тренутно раде на издавачком програму за ову годину, а ми смо их питали да издвоје издања која су привукла највише пажње читалаца у 2023. години.

Лектире

Већ годинама лектире спадају у најтраженије књиге за децу. Радује нас чињеница да су се поред класика за децу у лектири нашли и савремени домаћи аутори, попут Јасминке Петровић, Иване Нешић, Дејана Алексића. Њихове књиге О дугмету и срећи, Зеленбабини дарови, Ципела на крају света, Од читања се расте већ дуго су на листи наших најпопуларнијих издања.

Посебно место заузима књига Лето када сам научила да летим, која се налази у избору лектире за седми разред. Поред тога, наставила је свој живот и на филму, који је током 2022. године у биоскопима видело више од 175.000 гледалаца и који је освојио бројне награде широм света.

Радни листови за предшколце

Ретки су предшколци који се нису сусрели са издањима Креативног центра намењеним за припрему за полазак у школу, као што су књиге Мали буквар, Весели вртић, Јесен – Зима и Пролеће – лето.

На листи популарних издања за децу предшколског узраста међу најтраженијима у 2023. години били су радно-игровни материјали прилагођени Новим основама програма: Вртић за маштање, Ове приче на игру личе, као и издање Играм се и размишљам, које је 2021. године освојило признање Европског удружења издавача уџбеника за најбољи европски уџбеник у категорији материјала за предшколце. На одличне коментаре читалаца наишао је и нови блок за учење енглеског језика Easy English 1, који су осмислили професорка енглеског језика Неда Недић и илустратор Душан Павлић.

Сликовнице Џулије Доналдсон

Да ли постоји неко ко није чуо за Грозона? Симпатично чудовиште Грозон (у оргиналу Груффало) главни је јунак истоимене сликовнице коју су још 1999. креирали британска списатељица Џулија Доналдсон и илустратор Аксел Шефлер. Ова духовита сликовница, која је широм света продата у милионима примерака, отворила је врата Креативног центра и другим књигама овог одличног ауторског тандема, тако да их сада имамо већ петнаест!

Поред Грозона, популарне су и сликовнице Гужва на метли, Прутко, Збуњено мајмуче и друге, а међу најпродаванијим књигама у 2023. години нашла се и нежна прича о пријатељству Пуж морем скита на репу кита, објављена прошлог лета.

Стрипотерапија

Колекција стрипова Стрипотерапија ауторке и илустраторке Ане Петровић објављена је 2022. године и до сада је имала већ три издања! Серијал стрипова о психотерапијском процесу, који је ауторка првобитно објављивала на друштвеним мрежама, преточен је у књигу која храбро, никада равнодушно и уз смех говори о одговорном односу према менталном здрављу. Реакције на ову књигу су биле фантастичне, о чему сведоче и бројне награде, међу којима су Награда за књижевност за децу и младе Душан Радовић, Награда Невен за најбоље дело у области илустрације, а Стрипотерапија је 2023. године уврштена и у каталог White Ravens Међународне библиотеке за децу у Минхену у којем се препоручују најбоље књиге за децу и младе из целог света.

Јежева кућица

Чувена поема Бранка Ћопића Јежева кућица сматра се класиком домаће књижевности за децу. Ова дивна сликовница с илустрацијама Душана Павлића део је наше чувене едиције Пустоловине за предшколце у којој је објављено више од петнаест књига најзначајнијих домаћих аутора – Бране Цветковића, Бранка Ћопића, Десанке Максимовић, Добрице Ерића, Бране Црнчевића, Арсена Диклића и других.

Све књиге из ове едиције су богато илустроване, садрже објашњења мање познатих речи, као и Пустоловни додатак из кога ће мали читаоци сазнати занимљиве детаље из детињства писаца, биће подстакнути да дају одговоре на нека питања, да смисле наставак приче или да нешто нацртају.

Мишко Пишко

Мишко Пишко је била прва књига из серијала о дечаку Мишку. Објављена је давне 1994. године и већ тридесет година спада у најпопуларније књиге Креативног центра. Серијал књига о овом симпатичном јунаку обухвата седам сликовница које су намењене деци узраста до четири године. Књиге је написао Симеон Маринковић, а илустровали су их Добросав Боб Живковић и Тихомир Челановић.

Популарност књига о Мишку већ годинама не јењава зато што отворено, непосредно и с хумором говоре о разним тешкоћама одрастања, од којих су неке навикавање на ношу, слаб апетит, надвладавање љубоморе, страха и стидљивости… Читајући ове занимљиво илустроване сликовнице, деца ће се забавити, а родитељи ће, уз Мишкову помоћ, створити праву атмосферу за решавање различитих проблема.

Невероватна прича о џиновској крушци

Невероватна прича о џиновској крушци је прва књига данског аутора и илустратора Јакоба Мартина Стрида коју смо објавили, јер нас је потпуно освојила својом маштовитом причом, хумором и илустрацијама. Након великог успеха овог романа-сликовнице, објављеног уз подршку Амбасаде Краљевине Данске, уследило је објављивање нових наслова истог аутора: Како је Мамбо Џамбо постао огроман и Мимбо Џимбо и дуга зима.

Невероватна прича о џиновској крушци читаоце води на чудесну авантуру и упознаје их са симпатичним становницима Сунцограда, дивног града крај мора. Мачак Мичо и слон Себастијан, градоначелник Чика Јера, професор Глукоза само су неки од јунака чије су авантуре приказане у овој узбудљивој књизи. На основу ове приче урађен је и анимирани филм, који је премијерно је приказан у Данској 2017. године, а наша публика га је први пут видела 2018. године, у оквиру дечјег програма ФЕСТ-а.

Загонетке на свим спратовима

Ако бисмо морали да одаберемо књигу која је највише пута препоручена у нашој књижари, то би сигурно биле Загонетке на свим спратовима! Ово забавно интерактивно издање намењено је млађим основцима и даје им прилику да се нађу у улози детектива и решавају загонетне злочине.

На располагању су им изјаве жртава, сведока и осумњичених, као и чињенице које ће им помоћи да корак по корак реконструишу шта се догодило. Поред тога, за решавање сваке загонетке потребно је пажљиво осмотрити место злочина, споља и изнутра, а то је могуће захваљујући томе што читалац може пресавијањем да мења изглед страница током сваке истраге.
Ово узбудљиво издање наишло је на изузетно добар пријем код читалаца, па су недавно објављени и наставци, са новим мистеријама: Загонетке на свим спратовима 2 и Загонетке на свим спратовима 3, као и књига за нешто млађе детективе – Загонеткице на свим спратовима – у којој је главна јунакиња маца-детективка Агата Криспи.

Књига за сваку девојчицу

Књига за сваку девојчицу Виолете Бабић до сада је доживела 15 издања. Ова књига се већ годинама налази на листи наших најпопуларнијих издања, а оно што је посебно занимљиво јесте да је преведена на двадесет језика, тако да је читају девојчице широм света – од Вијетнама и Бахреина до Колумбије и Кине.

Намењена је девојчицама и девојкама од 9 до 19 година, а у њој се говори о променама које се дешавају у пубертету, о одржавању личне хигијене и нези лица и тела. Девојчице и девојке сазнаће како да воде рачуна о себи, како да вежбају и да се правилно хране, што ће им помоћи да живе здраво и да се осећају добро.

Моја Србија

Једно од издања које је стигло током Београдског сајма књига и које је крајем претходне године привукло највише пажње је Моја Србија аутора Симеона Маринковића, са илустрацијама Душана Павлића.

Идеју за књигу у којој ће кроз занимљиве приче приказати чари своје земље, њену бурну прошлост и славне личности аутор је добио пре осам година. Толико је трајао и рад на Мојој Србији, у који су били укључени бројни чланови тима Креативног центра. Аутор у сваком крају Србије открива нове лепоте, а својом личном причом позива читаоце на стално истраживање домовине, која се може још више волети када се упозна.