Malo poznata prava koja imaju majke dece mlađe od 3 godine u Srbiji

22 marta, 2018

Majke male dece do tri godine po povratku na posao sa porodiljskog odsustva imaju niz zakonskih privilegija, ali je malo koja upoznata sa svojima pravima.


Često ne znaju da je isključivo stvar njihovog izbora da li će da rade samo u prvoj smeni, da imaju pravo da u dogovoru s poslodavcem posao obavljaju kod kuće, ili da rade četiri sata dnevno.

Sve to predviđa Zakon o radu, ali, sudeći po anketi koju je sprovela Vlada Srbije, o tome ne znaju mnogo ni zaposleni ni poslodavci. Iako je ovo mere usvojila država, one se nedovoljno primenjuju čak i u javnom sektoru.

Pročitajte i: Krivica zaposlene majke

“Mi smo sproveli anketu među 330 poslodavaca i 4.000 zaposlenih. Do sada takve uslove gotovo niko nije tražio, ali kad smo im ih predočili, i jedni i drugi su pokazali interesovanje da se primene te odredbe zakona”, rekla je svojevremeno Slavica Đukić Dejanovićeva.

Ona dodaje da bi poslodavci izašli u susret majkama sa malom decom, ali da od vlade očekuju određene stimulanse.

“Mi smo spremni da nekim zahtevima izađemo u susret, a sve u cilju povećanja nataliteta. Oni na primer traže subvencije, poreske olakšice i zajedničke projekte sa državom. Na primer, afirmaciju proizvoda poslodavaca”, ističe ministarka.

Kakve su sve zakonske olakšice predviđene za majke sa decom do tri godine?

Po povratku sa porodiljskog žena može da radi prekovremeno ili u noćnoj smeni samo uz njenu pismenu saglasnost. Isto važi za samohranog roditelja, ali je taj rok još duži – čak sedam godina.

Pauza od 90 minuta za dojilje

Ukoliko se majka vrati na posao pre isteka odsustva od godinu dana poslodavac je dužan da joj obezbedi pauzu u toku dnevnog rada u ukupnom trajanju od 90 minuta ili da joj za toliko skrati radno vreme, kako bi mogla da doji svoje dete. To važi u slučaju da radno vreme žene iznosi šest i više časova.

Zakon je predvideo i rad od kuće, a u tom slučaju poslodavac je dužan da obezbedi i sredstva za rad i naknadu troškova za njihovu upotrebu.

“Propisima je predivđeno i četvoročasnovno radno vreme i angažovanje van posla, lokacijski i vremenski, ali samo ako to ne remeti proces rada”, navodi ministarka Dejanović.

Iako po Zakonu imaju niz prava, majke ih veoma retko koriste, a da je tako, potvrđuju i predstavnici kompanija koje posluju u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


4 komentara na "Malo poznata prava koja imaju majke dece mlađe od 3 godine u Srbiji

 1. Bambino kaže:

  Dzaba je i da znaju za to kad ne mogu da dobiju svoje pravo. A da tuze ne mogu jer im mnogo toga zavisi od tog posla. Cist primer je to da i po drzavnim firmama imamo niz nepravilnosti gde teraju sve, nebitno da li imaju kuci bebe ili trogodisnjake,da rade prekovremeno, da rade ispomoc u trecoj smeni, da se radi i subota i nedelja…i sl stvari. Tako da nemojte nam pisati nasa prava kad ih se niko ne pridrzava i ne gleda na majke sve uz recenicu “nije moj problem sto imas decu posao mora da se odradi” i “nista se ne bi uradilo da se postuje svaki zakon”.

  1. srculence kaže:

   A sta je sa tim da majke dece do 3 god ne mogu dobiti bolovanje ako im se dete razboli a muz je nezaposlen???Sta ako muz ne ume ili ne zeli da vodi racuna o bolesnom detetu?Govorim o bolovanju od pedijatra.Majke ciji su muzevi nezaposleni su diskriminisane,a o dobijanju mesta u vrticu da i ne govorim.

 2. Boka kaže:

  Zna li neko koliko se placa bolovanje za dete do tri godine i koliko kasni. Ja sam bila na bolovanju i platilo su mi 65% i to sa dva meseca zakasnjenja. Cula sam da je bolovanje za dete do tri godine 100%. Ako neko ima informaciju o tome bila bih zahvalna da napise. Unapred hvala.

  1. Nata kaže:

   Ja dobijam za to bolovanje 100% i ne kasni ni dan sve je na vreme kad primam platu redovnu tad primam i od socijalnog za to bolovanje.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama