Које школе прелазе на онлајн наставу – данас одлука

10 септембра, 2021

Епидемиолошка ситуација у Србије све је озбиљнија, што би могло да услови прелазак на комбиновани или онлајн модел појединих одељења и школа у Србији.

Који ће то ђаци прећи на неки од ова два модела од понедељка, саопштиће Министарство просвете данас око поднева, како би и ђаци и родитељи могли да се припреме на нове околности.

Иначе, за само десет дана од почетка школске године, према последњим подацима из Министарстарства просвете 379 одељења се налази на онлајн настави.

“Према подацима, које су основне и средње школе доставиле Министарству просвете, науке и технолошког развоја, наставу на даљину прати 379 одељења и 1 група, што је 0,9 одсто од укупно 38.187 одељења из 1.666 образовних установа. Податке је доставило 94 одсто, од укупног броја школа”, рекли су из Министарстава просвете.

Како даље наводе, одељења која су прешла на онлајн наставу поступила су у складу са законом.

“Школе, чија су поједина одељења прешла на онлајн наставу, поступиле су у складу са Препорукама за почетак образовно-васпитног рада у школској 2021/2022. години, у којима је предвиђено да када постоје два потврђена случаја код ученика у једном одељењу или групи – цело одељење(група) прелази на онлајн наставу у трајању од 10 дана”, наводи се у саопштењу Министарства просвете.

Средњошколци на комбинованој настави у 17 градова

Ученици средњих школа у 17 градова одмах након почетка године су прешли на режим комбиноване наставе, а сваким даном све више одељења појединих школа прелази са регуларне на неку од алтернантивних модела наставе.

Тутин је општина која је од 1. септембра због јако лоше епидемиолошке ситуације, испунила услове за црвени модел међу средњошколцима, тако да је процена је 10% њих на онлајн настави, док су основци на комбинованој.

Тутин је једина локална самоуправа у Србији где се примењивао трећи модел, односно онлајн настава у свим средњим школама.

Места где се примењује комбиновани модел су Нови Пазар, Прешево, Кладово, Петровац на Млави, Нова Варош, Прибој, Ужице, Ваљево, Деспотовац, Јагодина, Параћин, Свилајнац, Рековац, Ћуприја и Бојник.

Четвртак пресудан дан

Како је Министарство просвете раније најавило одлука о преласку из једне зоне у другу, односно промени начина обављања наставе, мора да буде саопштена ђацима и родитељима најкасније у петак у подне, а важиће од наредног понедељка, да би сви могли да се припреме.

Сам процес анализе траје од уторка до четвртка, када се на основу достављених података анализира целокупна ситуација а затим се у петак тачно у подне, родитељим а саопштава одлука по ком моделу њихова деца иду наредне недеље у школу.

Срмафор модел

Како ће изгледати настава у школама – три зоне, као “семафор”

Да ли ће школе и локалне самоуправе бити у зеленој, жутој или црвеној зони зависи од неколико јасних параметара: броја вакцинисаних, броја заражених у последњих 14 дана, процента позитивних тестова, тренду раста или опадања броја заражених, али и поштовању мера у самим школама.

Да ли ће општина или град, односно школе у њима, бити у зеленој, жутој или црвеној зони, односно који ће се модел наставе примењивати, зависиће пре свега од два основна показатеља: броја новозаражених на 100.000 становника у последњих 14 дана (који примењује и европски центар за контролу и превенцију болести ECDC), као и процента позитивних тестова у последње две недеље.

На основу броја заражених они ће бити подељени у зелену зону са најнижим ризиком (испод 50 заражених на 100.000), зелену са мањим ризиком (50-150 на 100.000), жуту са умереним ризиком (150-300 на 100.000), црвену са већим ризиком (300-600 на 100.000) и црвену са изузетно високим ризиком (преко 600 на 100.000).

“Прелазак на онлине”, реалност”

Имајући у виду све тежу ситуацију у борби са короном реално је да знатно већи број градова и општина пређе на онлајн наставу.

Епидемиолошка ситуација у Крагујевцу се погоршава из дана у дана, а у Дому здравља у том граду истичу да је свака трећа тестирана особа позитивна на коронавирус. Међу децом, сваки други малишан.

Прелазак свих крагујевачких средњих школа на комбиновани модел само је подгрејала гласине да се врло брзо приближавамо ситуацији да ће се на целој територији Србије прећи на комбиновани модел а онда можда и на онлине.

Подсетимо, од јуна прошле до маја ове године у овом граду била је снази ванредна ситуација. Поново увођење ванредног стања у овом граду се разматра.

Нови Пазар је такође критична општина где би убрзо могло да се деси да средњошколци, као у Тутину, пређу на онлајн, а да део основаца (од петог разреда) иде комбиновано.

Шест одељења прокупачких школа је пре два дана ће прешл на онлајн наставу, јер су се ђаци заразили корона вирусом, потврдила је члан Градског Већа у Прокупљу Катарина Вељовић. Она је том приликом нагласила да се ситуација са корона вирусом у школама “компликује”.

Како лекари упозоравају борба са короном је све тежа. Забрињава то што је све више деце оболелле од корона вируса. И та ситуација може се видети у свим градовима. Дечије клинике су пуне најмлађих који су позитивни на вирус корона.

Неизвесна судбина регуларне наставе

Из свега приложеног јасно је да је циљ да се школска година почне и заврши регуларно све даљи и даље.

Сви жељно чекају нови четвртак и нове одлуке надлежних. Ипак, преовладава макар прећутно уверење да је враћање школа из нове у стару нормалност готово немогућа мисија.

У ситуацији где ће свака одлука довести до неког неповољног резултата јако тешко је донети праву”, којом ће бити задовољни и наставници и ђаци и епидемиолози.

“Према званичним подацима Министарства је 0,9% одељења је на онлајн настави. У мојој школи је пет одељења на онлајн настави, једно од прошле и још четири у току ове недеље, који су прешли на овај моделе због два случаја”, рекао је за”, Блиц” председник Форума београдских гимназија Александар Марков.

Према његовим речима ова школа је можда и изузетак када су у питању оболели јер како тврди Марков у другим Гимназијама или нема заражених или је по једно одељење на онлајн настави.

Како каже наш саговорник, ситуација где имамо све више заражених а на снази по прилично лабаве мере, по мало плаши.

Он каже да страхује и од онлајн наставе.

“Страхујем једнако и од онлајн наставе и комбиноване наставе јер зан шта то значи у педагошком смислу за ученике. Какав је квалитет и колико смо у погледу ресурса ограничени”, објашњава Марков и наводи да је јако тешко поступити у овом тренутку.

Он објашњава да би са педагошке стране најбоље било да деца остану на нормалном режиму школовања али како каже, нису само деца оболела, одређени број запослених се такође заразио корона вирусом.

Марков истиче да је чињеница да се вирус појачао, и да ће у наредном периоду то бити још израженије управо због прошлонедељних концерта на којима су углавном ишла средњошколска деца.

Иѕвор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама