Које вакцине по правилнику деца треба да добију

15 маја, 2020

Новина је повећана доступност појединих вакцина, што значи да су проширене категорије становништва за које ће бити обезбеђена бесплатна цепива

Нови правилник о вакцинацији, који је усвојен ових дана, не односи се на добијање вакцине против вируса корона, већ на цепива из календара обавезне вакцинације. Главна новина у правилнику, који садржи списак болести против којих грађани Србије треба да буду вакцинисани, јесте повећана доступност појединих вакцина. Како за „Политику” истичу у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, то значи да су проширене одређене категорије становништва за које ће бити обезбеђене бесплатне вакцине.

То се односи на категорије становништва које су или под повећаним ризиком за настанак инфекције или имају већу вероватноћу од компликација у случају појаве обољења због присуства хроничне болести, имунодефицијентног стања или примене имуносупресивне терапије. Интересантно је да ће почети да се примењује тек 1. јануара 2021, а не одмах како су поједини медији објавили.

– Правилник о програму обавезне и препоручене имунизације доноси се сваке треће године, а ова динамика је дефинисана подзаконским актом. Разлог ранијег доношења правилника у односу на почетак његове примене, јесте правовремено спровођење набавке потребних количина вакцина. Правилник о програму обавезне и препоручене имунизације не дефинише казнене одредбе, нити се односи на њих. Стицајем околности, готово истовремено, донете су измене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести, које се односе на казнене одредбе – истичу у „Батуту”.

Када је реч о казненој политици, то значи да ће казне бити повећане за кршење Закона о заштити становништва од заразних болести. У Министарству здравља за „Политику” кажу да је до сада казна за непоштовање одредаба закона износила 30.000 динара, а да сада износи од 50.000 до 150.000 динара.

– Ови прописи немају везе са вакцинацијом против короне. Вакцина против ковида 19 није још ни произведена – истичу у ресорном министарству, демантујући спекулације да се нови прописи односе на цепиво против короне и да ће сви наши грађани бити приморани да га добију.

Правилник о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести потписао је министар здравља др Златибор Лончар, на основу члана 66. Закона о заштити становништва од заразних болести.

По правилнику, важно је да деца добију вакцине против туберкулозе, дифтерије, тетануса, дечије парализе, великог кашља, малих богиња, рубеле, заушки, хепатитиса Б, обољења изазваних хемофилусом инфлуенце типа Б и обољења изазвана стрептококом пнеумоније. За седам болести је обавезна пасивна и активна имунизација особа које су у посебном ризику да, ако оболе, добију тешку клиничку слику одређених обољења (труднице, малишани са хроничним обољењима, особе са пресађеним органима)… То се односи на вирус грипа, хепатитиса Б, менингококне болести, варичела, обољења изазваних хемофилусом инфлуенце типа Б, обољења изазвана стрептококом пнеумоније и инфекције изазване такозваним респираторним синцицијалним вирусом. Циљ је да вакцине буду бесплатне и доступне што већем броју грађана, али то не значи да ће, на пример, сви старији од 65 година морати да иду на вакцинацију против грипа.

Када је реч о здравственим радницима, они треба да буду вакцинисани против најмање девет обољења уколико их нису преболели или нису добили цепиво, а посебно против грипа, што многи избегавају. За ову годину држава планира да набави око 400.000 доза вакцина против грипа, а за 2023. чак пола милиона. Потребе земље за вакцинама, имуноглобулинима хуманог порекла и моноклонским антителима за националну резерву у складу су са препоруком Светске здравствене организације.

– Здравствени радници су дуги низ година препознати као категорија која је у обавези да се вакцинише против грипа. Њихова вакцинација против других заразних болести зависи од личне анамнезе и специфичности посла који обављају као и изложености потенцијалним ризицима по здравље. Вакцинација свих категорија, укључујући и вакцинацију здравствених радника против грипа и других заразних болести, до краја ове године спроводи се по Правилнику о програму обавезне и препоручене имунизације који је на снази од 2017. године – појашњавају у „Батуту”.

И даље ће грађани који иду у подручја где могу да се заразе жутом грозницом или менингококном болешћу моћи да се пре одласка на пут вакцинишу у Србији, али о свом трошку.

Аутор: Данијела Давидов-Кесар

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама