Kolektiv OŠ “Braća Jerković” povodom suspenzije učiteljice: Za prosvetne radnike postoji pretpostavka krivice dok se ne dokaže suprotno

Mediji su danas preneli vest da je u beogradskoj školi “Braća Jerković” obustavljena nastava. Razlog tome je, kako se navodi, vid podrške koleginici koja je suspendovana istog dana kad je roditelj podneo prijavu zbog nasilja nad detetom, a bez ikakvog prava da se i njena izjava uzme u obzir.

Kako piše portal Telegraf, reporteri ovog medija uverili su se da su učionice prazne, a razlog suspenzije je taj što je učiteljica povukla za kapu. Iz škole nisu mogli da govore o detaljima, ali su pružili punu podršku koleginici koja je suspendovana praktično bez prava na odbranu.

“Obraćamo vam se u ime grupe nastavnika i stručnih saradnika sa potrebom da objasnimo razloge svog protesta koji je održan 2. 11. 2023. godine u prostorijama Osnovne škole „Braća Jerković“ u Železniku. Povod za naš protest je činjenica da je učiteljica koja je zaposlena u našoj školi istog trenutka suspendovana sa posla nakon prijave roditelja za nasilje nad njihovim detetom. Suspenzija je usledila po važećem Zakonu koji ne dozvoljava pravo zaposlenom da se uzme u obzir i njegova izjava.” – navodi se u saopštenju koje nam je stiglo, a koje potpisuje kolektiv OŠ “Braća Jerković”.

Iz škole kažu da se ovakva zakonska rešenja moraju što pre promeniti budući da potencijalno mogu naneti veliku štetu zaposlenom u smislu narušavanja zdravlja, duševnog bola, povrede ugleda i časti.

“Smatramo da smo ovakvim zakonima mi kao prosvetni radnici diskriminisani, budući da za ostale građane prilikom sudskih procesa postoji pretpostavka nevinosti dok se ne dokaže krivica. Nasuprot tome, za prosvetne radnike postoji pretpostavka krivice dok se ne dokaže suprotno.” – ističe kolektiv OŠ “Braća Jerković” iz Beograda.

Oni podsećaju i na to da postojeći zakonski propisi otvaraju mogućnost roditeljima za brojne zloupotrebe, neosnovane prijave sa ogromnim posledicama po prosvetne radnike.

“U datim okolnostima odlučili smo se za ovaj vid protesta uz, napominjemo, veliku podršku roditelja škole. Apelujemo na Ministarstvo prosvete i nadležne institucije da stanu uz svoje zaposlene tako što će, izmenom zakona, povratiti ugled, dostojanstvo i prava prosvetnih radnika.” – zaključak je saopštenja koje potpisuju nastavnici i stručni saradnici OŠ „Braća Jerković“.