Колико би дете требало да порасте у првим годинама живота (и шта је знак за узбуну)

20 септембра, 2018

Деца ниског раста у нашој земљи с великим закашњењем стижу до ендокринолога, тек у пубертету, када медицина може да уради много мање него кад је дете упућено у предшколском узрасту.
На овај забрињавајући податак указује Национално удружење особа са недостатком хормона раста и ниским растом „Хораст” поводом обележавања Светског дана деце ниског раста 20. септембра.
Низак раст је најчешће последица генетике, али одлуку о томе да ли дете треба да се испитује не би требало да доносе родитељи, већ педијатри који прате раст детета. Низак дечји раст није само естетски, већ може указивати и на озбиљнији здравствени проблем, а рано откривање поремећаја од изузетног је значаја, јер у великој мери побољшава прогнозу у погледу могућности достизања нормалне телесне висине.
Највећи проблем је мишљење да су сва деца ниског раста здрава деца, што није тачно, имајући у виду да та деца имају предиспозиције за низ других болести попут хипотиреоидизма, глутенске ентеропатије, хроничних бубрежних болести, урођених срчаних аномалија и слично. Који год да је узрок, он мора бити откривен до поласка у школу, јер свака година која се изгуби, без успостављања дијагнозе и адекватне терапије, значи губитак центиметара у коначној висини.
Неопходно је обратити се лекару уколико је дете доста ниже од својих вршњака, нарочито ако су му родитељи високи или ако је дете расло нормално па нагло успорило раст.
У току прве године, дете би у просеку требало да порасте око 22 центиметра; у другој око 12, у трећој осам, потом око четири центиметра годишње до пубертета. Мерење висине деце обавезно је на систематским прегледима, а по Закону о здравственој заштити у току прве године дете се на систематским прегледима мери седам пута, у другој години два пута, а потом једном годишње до краја редовног школовања.
Свест о важности праћења раста детета није довољно развијена, па се половини деце са овим поремећајем дијагностикује онда када је прекасно за терапију која је данас свима доступна и бесплатна. Веома је важно започети лечење онда када је поремећај настао, а обавезно пре пубертета, јер се 85 одсто телесне висине достиже пре адолесценције.
У Србији тренутно око 600 деце прима терапију хормона раста, али је деце са овим недостатком и деце ниског раста због других узрока сигурно више. Због тога је веома важно да родитељи редовно воде децу на систематске прегледе, као и да сами прате да ли се њихово дете развија на прави начин.

Родитељи могу да уз помоћ бесплатне апликације за мобилне телефоне „Карта раста” редовно проверавају да ли се њихово дете налази у оптималној зони раста или су у ризику због ниског раста, те да се благовремено обрате свом педијатру, спречавајући тиме у значајној мери касније нежељене последице.

Удружење „Хораст” је национално удружење особа са недостатком хормона раста и ниским растом, настало у априлу 2014. године. Мисија удружења је едукација, мотивација и информисање о правилном расту и развоју деце, пре свега код родитеља, васпитача и педијатара. Циљ удружења је правовремено откривање ниског раста код деце у раном добу како би се она на време даље упутила код ендокринолога.
Извор: Бебац/РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама