Колико да обучете и покријете бебу, а да буде безбедно од прегревања и последица

Стиже нам топлије време, а многи родитељи се питају како спремити бебу за спавање а да јој не буде хладо, али ни врућина.

Бебе нису тако добре у регулисању сопствене телесне температуре као одрасли, зато родитељи треба да воде рачуна о томе да се деца не прегреју. Прегревање за мале бебе је опасније него да осете мало хладноће.

beba-zec-san-spavanje
Canva.com

Препоручује се собна температура од 16 до 20 степени, а како стручњаци кажу, 18 степени је идеално.

Температуру собе није лако проценити, па је најбоље да обезбедите собни топломер који нису скупи, а вреде.

Kолико слојева обући беби за спавање по топлом времену?

Под предпоставком да ваша беба носи пиџаму, ево водича о броју слојева који ће им требати, у зависности од температуре у соби.

– Испод 12 степени: 1 чаршав и 4 слоја покривача
– Испод 16 степени: 1 чаршав и 3 слоја покривача
– Испод 18 степени: 1 чаршав и 2 слоја покривача
– Од 20-22 степена: 1 чаршав и 1 слоја покривача
– Од 23 и више степени: 1 чаршав

Шта ако немам собни термометар?

„Ако је вама вруће, онда ће бити и вашој беби. Спавајте у ономе у чему вам је удобно, и додајте један слој за вашу бебу“, каже бабица, и додаје:

„Значи ако вама не требају покривачи, вашој беби је вероватно потребан само један. Ако спавате голи, онда ће беби пиџама и без покривача бити довољно. У веоматоплим условима, можда ништа неће ни требати вашој беби.“

Прегревање може повећати ризик од СИДС-а, али то не значи да летње ноћи треба да вас узнемирују. Истраживање је показало да се бебе чешће прегреју током хладних дана, јер их тада родитељи превише облаче.

„Са прекомерним умотавањем, вашој беби ће бити тешко да се охладии може бити под топлотним стресом. Бебама заправо није потребно више одеће него одраслима по топлом времену“, кажу стручњаци и додају да је важно и да бебу увек стављате да спава на леђима.

„Један од могућих разлога зашто беба која спава на стомаку има већи ризик од СИДС-а је и то што на тај начин теже губи топлоту. Kада је превише вруће, људи обично спавају на леђима јер се на тај начин лакше расхлађују.“

Аутор: Радмила Илић

Извор: yumama