Koliko duvanski dim smeta bebama trudnica koje puše

22 februara, 2017

Ove slike pokazuju koliko duvan smeta bebama trudnica koje puše

Iako se već dugo na trudnice apeluju da prestanu da puše, do sada su glavni argumenti bili smanjenje rizika od prevremenog porođaja, respiratornih problema kod beba i povećanog rizika od iznenadne smrti.
Ovi snimci 4D ultrazvuka vrlo verno prikazuju što pušenje čini vašem nerođenom detetu. Snimci su pokazali kako deca majki koje u trudnoći puše mnogo više dodiruju ručicama usta i lice nego bebe trudnica koje ne puše.
Stručnjaci tvrde kako pušenje tokom trudnoće može bitno odložiti i usporiti razvoj bebinog centralnog nervnog sistema. Sada naučnici veruju da najasnije mogu prikazati posledice pušenja na bebu u materici i pritom koriste slike s ultrazvuka kako bi podstakli trudnice na prestanak pušenja.
Dodirivanje lica rukama – jedina odbrana
U sklopu istraživanja koriste se 4D snimci koje mogu snimiti na hiljade sitnih pokreta u materici i mnogo su verniji prikaz jer klasični 3D ultrazvuk sada prikazuje i pokret. smrti, SIDS-a.
Istraživanje je pratilo 20 majki koje su bile u Univerzitetskoj bolnici James Cook u Middlesbroughu, od kojih su četiri pušile u proseku 14 cigareta dnevno. Nakon proučavanja u 24. , 28. , 32. i 36. nedelji dokazano je kako bebe pušačica mnogo više dodiruju lice i rade više pokreta usnama nego što je to inače uobičajeno kod beba iste starosti.
U Velikoj Britaniji trenutno puši oko 12 posto trudnica, dok je u Hrvatskoj situacija mnogo gora. Prema nekim statistikama u Hrvatskoj tokom trudnoće puši više od 25 odsto trudnica.
Sva deca čije su majke bile uključene u ovo istraživanje rođena su zdrava, što je ujedno i glavni argument trudnicama koje nastavljaju pušiti i u trudnoći. No, često se zaboravlja da se posledice pušenja u trudnoći mogu javiti kasnije tokom detetovog života i dovesti do pojave astme i anemije.
Često se zaboravlja da je štetnost za dete jednaka kao i u trudnoći ako majka puši tokom dojenja.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Acta Paediatrica, prenosi DailyMail.

Index/Bebac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama