Колико је 5+5+5?

3 јануара, 2017

 
Колико је 5+5+5? Не, није 15!
Бројни родитељи на друштвеним мрежама чуде се математичком задатку који је једна учитељица основне школе оценила као нетачан.
CR79zOdWoAA-4P8
У једној америчкој основној школи ученици не могу само да напишу да је 5×3=15 већ једначину морају другачије да реше.
Тачан одговор није ни да је 5+5+5=15 већ одговор мора бити написан као 3+3+3+3+3=15.
Иако се већина родитеља побунила због оваквог приступа задатку било је и оних који су подржали учитељицу сматрајући да је задатак јасно постављен и да учитељица само ради свој посао, и то добро, јер децу учи правилном рачунању.
Извор: boingboing.net
Преузето: prva.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


16 коментара на "Колико је 5+5+5?

 1. Aleksandar каже:

  Tipicni americki sistem drzavnog skolstva – ispiranja mozga i prosecnosti. Sve koji razmisljaju treba zaustaviti u tome od prvog znaka.
  Privatne skole za bogate Amerikance su vec nesto drugo… tamo bi verovatno pohvalili ovakav nacin razmisljanja kao kreativan.
  Sta ce njima kreativnost i drugacije razmisljanje… treba da se nauci da radi onako kako mu se kaze. Proveren recept za skolovanje proste radne snage koja ce raditi samo onako kako im se kaze, bez razmisljanja… za dobijanje naroda kojim se moze lako manipulisati.
  Jedino se plasim da ce i kod nas drzavne skole postati slicne americkim – vec su na dobrom putu…

  1. Cile каже:

   Nase skole su vec takve.

  2. Sanja каже:

   Ovo uopšte nije ispiranje mozga. Naš sistem, koji uči decu napamet da množe, a ne shvataju šta ono znači, ispire mozak. Učiteljica je u pravu. Ovakav sistem primenjuju i u Engleskoj. Što se tiče kreativnosti, mnogo više rade na tome nego kod nas. Ovi naši pokušavaju da usvoje nešto iz tih sistema obrazovanja, ali nažalost ne na pravi način

 2. Александар каже:

  А ви би сте, коначно, могли да савладате правопис!

  1. Ана каже:

   Бисте се пише састављено.

  2. Daniela каже:

   I vi biste…

  3. Sanja каже:

   Kad smo kod pravopisa, vi biste

 3. goca каже:

  3×5 i jeste na 3 mesta po 5 sto znaci 5+5+5. I obrnuto 5×3 na 5 mesta broj 3+3+3+3+3

  1. Marina каже:

   Drugim rečima, i vi biste tako ocenili.
   Pa ni drugi zadatak, gde je dete nacrtalo na četiri mesta po šest nije tačno ocenjen. Znam, ako ne dobije poena u prvom, ne treba ni u drugom.

  2. Natasa каже:

   Tako je, ucitelj/uciteljica je ocekiva postupno na 2,nacina da se objasni 3*5, nije napisano da je rezultat netacan, vec da postoji jos jedan nacin i zato zadatak nosi jedan poen manje od maksimalnog broja poena za taj zadatak.

   1. Pametnica каже:

    Ne postoje 2 načina rešavanja… Jedan jedini…

 4. Јелена каже:

  Ђак није разумео сам појам множења (ни језички ни математички ни смисаоно) и прошла му је фора са малим бројевима, али би се проблем тог неразумевања одразио на рачунање већим бројкама тако да је учитељица исправно оценила решење које јасно осликава ту врсту неразумевања

 5. Ana каже:

  To nije JEDNAČINA, vec brojevni izraz!?

 6. Natasa каже:

  Nesto poput ovog se radilo i u NL. Velikoj vecini dece je bilo jasno sta se trazilo. Oni koji su izetni nisu nikad ni radili ovakve zadatke, vec su bili na visem nivou. Jasno je da dete ne razume osnovne zahteve, sto se vidi i u drugom primeru. Roditelji ne treba da na ovakvim banalnim primerima isteruju neku pravdu, jer deca se izmedju ostalog uce od malih nogu i da budu jasna i precizna. To svakako ne iskljucuje kretivnost i stvaralastvo, ali sve u svoje vreme. I u samom prevodu se pojavljuje nevidjena glupost da je 3×5 `jednacina`

 7. Marija каже:

  Nije šija, nego vrat

 8. Učitanjica каже:

  Potpuno ispravno ocenjen zadatak. Vaznost
  pravilne primene množenja se lepo može sagledati kad se pije lek, gde nikako nije isto da li je jedna tableta dva puta dnevno ili dve tablete odjednom.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама