Koliko je 5+5+5?

3 januara, 2017

 
Koliko je 5+5+5? Ne, nije 15!
Brojni roditelji na društvenim mrežama čude se matematičkom zadatku koji je jedna učiteljica osnovne škole ocenila kao netačan.
CR79zOdWoAA-4P8
U jednoj američkoj osnovnoj školi učenici ne mogu samo da napišu da je 5×3=15 već jednačinu moraju drugačije da reše.
Tačan odgovor nije ni da je 5+5+5=15 već odgovor mora biti napisan kao 3+3+3+3+3=15.
Iako se većina roditelja pobunila zbog ovakvog pristupa zadatku bilo je i onih koji su podržali učiteljicu smatrajući da je zadatak jasno postavljen i da učiteljica samo radi svoj posao, i to dobro, jer decu uči pravilnom računanju.
Izvor: boingboing.net
Preuzeto: prva.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


16 komentara na "Koliko je 5+5+5?

 1. Aleksandar kaže:

  Tipicni americki sistem drzavnog skolstva – ispiranja mozga i prosecnosti. Sve koji razmisljaju treba zaustaviti u tome od prvog znaka.
  Privatne skole za bogate Amerikance su vec nesto drugo… tamo bi verovatno pohvalili ovakav nacin razmisljanja kao kreativan.
  Sta ce njima kreativnost i drugacije razmisljanje… treba da se nauci da radi onako kako mu se kaze. Proveren recept za skolovanje proste radne snage koja ce raditi samo onako kako im se kaze, bez razmisljanja… za dobijanje naroda kojim se moze lako manipulisati.
  Jedino se plasim da ce i kod nas drzavne skole postati slicne americkim – vec su na dobrom putu…

  1. Cile kaže:

   Nase skole su vec takve.

  2. Sanja kaže:

   Ovo uopšte nije ispiranje mozga. Naš sistem, koji uči decu napamet da množe, a ne shvataju šta ono znači, ispire mozak. Učiteljica je u pravu. Ovakav sistem primenjuju i u Engleskoj. Što se tiče kreativnosti, mnogo više rade na tome nego kod nas. Ovi naši pokušavaju da usvoje nešto iz tih sistema obrazovanja, ali nažalost ne na pravi način

 2. Aleksandar kaže:

  A vi bi ste, konačno, mogli da savladate pravopis!

  1. Ana kaže:

   Biste se piše sastavljeno.

  2. Daniela kaže:

   I vi biste…

  3. Sanja kaže:

   Kad smo kod pravopisa, vi biste

 3. goca kaže:

  3×5 i jeste na 3 mesta po 5 sto znaci 5+5+5. I obrnuto 5×3 na 5 mesta broj 3+3+3+3+3

  1. Marina kaže:

   Drugim rečima, i vi biste tako ocenili.
   Pa ni drugi zadatak, gde je dete nacrtalo na četiri mesta po šest nije tačno ocenjen. Znam, ako ne dobije poena u prvom, ne treba ni u drugom.

  2. Natasa kaže:

   Tako je, ucitelj/uciteljica je ocekiva postupno na 2,nacina da se objasni 3*5, nije napisano da je rezultat netacan, vec da postoji jos jedan nacin i zato zadatak nosi jedan poen manje od maksimalnog broja poena za taj zadatak.

   1. Pametnica kaže:

    Ne postoje 2 načina rešavanja… Jedan jedini…

 4. Jelena kaže:

  Đak nije razumeo sam pojam množenja (ni jezički ni matematički ni smisaono) i prošla mu je fora sa malim brojevima, ali bi se problem tog nerazumevanja odrazio na računanje većim brojkama tako da je učiteljica ispravno ocenila rešenje koje jasno oslikava tu vrstu nerazumevanja

 5. Ana kaže:

  To nije JEDNAČINA, vec brojevni izraz!?

 6. Natasa kaže:

  Nesto poput ovog se radilo i u NL. Velikoj vecini dece je bilo jasno sta se trazilo. Oni koji su izetni nisu nikad ni radili ovakve zadatke, vec su bili na visem nivou. Jasno je da dete ne razume osnovne zahteve, sto se vidi i u drugom primeru. Roditelji ne treba da na ovakvim banalnim primerima isteruju neku pravdu, jer deca se izmedju ostalog uce od malih nogu i da budu jasna i precizna. To svakako ne iskljucuje kretivnost i stvaralastvo, ali sve u svoje vreme. I u samom prevodu se pojavljuje nevidjena glupost da je 3×5 `jednacina`

 7. Marija kaže:

  Nije šija, nego vrat

 8. Učitanjica kaže:

  Potpuno ispravno ocenjen zadatak. Vaznost
  pravilne primene množenja se lepo može sagledati kad se pije lek, gde nikako nije isto da li je jedna tableta dva puta dnevno ili dve tablete odjednom.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama