Koliko je škola do sada prešlo na onlajn i šta su njihove obaveze u radu na daljinu

24 novembra, 2020

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u školama, pojedine obrazovne ustanove prešle su na onlajn sistem izvođenja nastave. U Ministarstvu kažu da postoji tačna procedura koja se, pre prelaska na onlajn, mora ispoštovati, te da je svaka škola u obavezi da odabere platformu za rad.

Prema podacima, koje su do ponedeljka, 23. novembra 2020. godine, škole dostavile školskim upravama Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dalo je saglasnost da se sa neposredne nastave pređe na nastavu na daljinu u ukupno 69 škola u Srbiji, kažu za Zelenu učionicu iz Ministarstva prosvete.

Foto: Canva

Od tog broja, u celosti je na nastavu na daljinu prešlo 46 škole – 25 osnovnih (1,9 odsto) i 21 srednja škola (4,1 odsto).

U 23 osnovne škole (1, 8 odsto) odobreno je da u trajanju od najviše 14 dana izvode nastavu na daljinu učenici drugog ciklusa. Neke od škola dobile su odobrenje da rade na daljinu samo u izdvojenom odeljenju, kao i pojedine grupe odeljenja.

Reč je o školama u školskim upravama u Jagodini, Leskovcu, Nišu, Požarevcu, Novom Sadu, Zaječaru, Kosovskoj Mitrovici.

Postupak prelaska na onlajn nastave su nam takođe objasnili.

Štabovi za vanredne situacije pri lokalnim samoupravama mogu da donesu odluku o uvođenju vanredne situacije koja se nužno primenjuje na građane, ustanove i organizacije u toj jedinici. Uvođenje vanredne situacije zahteva razmatranje ostvarivanja načina neposrednog obrazovno-vaspitnog rada u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, zbog čega se gradovi/opštine obraćaju resornom Ministarstvu, odnosno nadležnoj školskoj upravi, radi davanja saglasnosti za promenu načina organizacije obrazovno-vaspitnog rada u određenom vremenskom periodu. Uvođenje vanredne situacije ne podrazumeva i obavezno prekidanje neposredne nastave. Škole su u obavezi da izaberu platformu preko koje će realizovati nastavu na daljinu. Osim toga, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo je učenicima na teritoriji Republike Srbije praćenje nastave preko Javnog medijskog servisa.

 U 10 školskih uprava do 23. novembra nije bilo zahteva ili preporuka da neka od škola pređe na nastavu na daljinu.

Inače, podsećamo da se u javnosti već danima spekuliše o prelasku čitavog sistema na onlajn, ali je ministar Branko Ružić demantovao tu mogućnost rekavši da se razmatra eventualni prelazak na nastavu na daljinu samo za srednjoškolce i više razrede osnovne škole.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama