Колико страних језика треба да уче основци?

26 априла, 2016
Полемика која се повела у стручној јавности о могућем укидању другог страног језика од петог основне није равнодушним оставила грађане, пре свега родитеље.
Резултати анкете коју је, на захтев портала 021.рс, спровела агенција Нинамедија, показују да становници Новог Сада у већини нису за то да се укине други страни језик основцима.
Према овом истраживању, чак 79% Новосађана не подржава укидање другог страног језика од петог основне, док је с овим предлогом сагласно 17% испитаних Новосађана.
Укидање другог језика у већој мери него остали подржавају најмлађи испитаници, до 29 година старости, док се с порастом степена образовања повећава број испитаника који сматрају да не треба укинути други страни језик.
Подељено је мишљење Новосађана о увођењу трећег страног језика у основне школе као факултативног предмета – половина наведено не подржава, док је нешто мање оних који то подржавају (43%). Већа подршка приметна је међу женама, а с порастом степена образовања уочава се пораст подршке овом предлогу.
Анкетом је обухваћено 900 пунолетних грађана Новог Сада и приградских насеља.
Испитаници су одговарали и на питање о раздвајању предмета техничко и информатичко образовање на два засебна. Две трећине испитаника су при ставу да треба раздвојити информатику од техничког и то су већином мушкарци, грађани старости од 18-29 година, они с вишим образовним нивоима и становници градских насеља. Свега се петина поменути предлог не подржава, а 13% нема јасан став по овом питању.
Подсећамо, недавно је Завод за унапређивање образовања и васпитања предложио два модела по којима се важећи наставни план уможе ускладити са законским ограничењем, које прописује да ђаци од петог до осмог разреда морају имати до 25 часова обавезне наставе и још три за изборне предмете и друге ваннаставне активности. Један од предлога је да би други страни језик био обавезан у петом и шестом разреду, док би у седмом и осмом био на листи изборних.
Он би у петом, седмом и осмом био заступљен с по два часа у недељном распореду. Изузетак је шести разред, у коме би, не само други већ и први страни језик, имали по један и по час недељно, плус по 15 часова блок наставе годишње.
Колико страних језика би требало да уче основци?
Извор: b92.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "Колико страних језика треба да уче основци?

 1. nastavnik каже:

  Ono sto treba ukinuti su veronauka/ gradjansko, zatim crtanje, slikane, vajanje i sl a i treci cas fizickog nije bas neophodan,

  1. mama×4 каже:

   Ne mogu da verujem sta ste napisali! Veronauka je cas koji moja deca najvise vole. Tamo uce esencijalne stvari, a najpre sta je istinska ljubav. U danasnje vreme kada deca uglavnom sede, fizicko bi trebalo da se uvede svakodnevno. Likovno je osnov izrazavanja decijih emocija i za mnoge od njih predstavlja svojevrsnu terapiju. Daleko od toga da strani jezici nisu bitni,ali je psiho-fizicko zdravlje dece na prvom mestu. Na kraju,recite mi, da li ste vi zaista nastavnik?

   1. E каже:

    Imate li uvid u nastavne sadržaje koje na veronauci Vaša deca uče?Obožavaju deca sve predmete na kojima se vrednuju uspešan i veoma uspešan,ističe se…..a ne brojčano.

    1. Jasmina каже:

     Apsolutno se slazem sa Vama. Deca, “vole” sve sto se ne ocenjuje a posebno veronauku jer ih veroucitelji izvode napolje da bi igrali fudbal?! Toliko o evaluaciji i nastavi tog predmeta. Za razliku od casova veronauke, gradjansko i izabrani sport se uopste ni ne drze, tj.samo se upisuju u dnevnik. Zaista ne mogu da verujem da razmisljaju o ukidanju drugog stranog jezika!!! Sramota!

     1. Zgranuta каже:

      A zasto drugi stani jezik ne bio bio izborni predmet , a ne obavezni, pa ko hoce neka uci, ko nece ne mora. U savremenom drustvu je fizicko jako bitno za zdravlje dece i trebalo bi ga uvesti svaki dan, a ne smanjivati broj casova. Sta ce nam jezicki potkovana deca, ako imaju po 100-150 kg, a samim tim i velikih problema sa zdravljem?

 2. Duda каже:

  Možda ih ne bi trebalo ukinuti već staviti u neobavezne izborne..A što se tiče stranih jezika, svuda u svetu, prvi strani jezik đaci imaju 4 puta sedmično! I to je jedini način i da ga nauče.Ovako dva strana jezika po dva časa sedmično..i kad završe osnovnu školu, ne znaju ni jedan kako treba…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама