Koliko stranih jezika treba da uče osnovci?

26 aprila, 2016
Polemika koja se povela u stručnoj javnosti o mogućem ukidanju drugog stranog jezika od petog osnovne nije ravnodušnim ostavila građane, pre svega roditelje.
Rezultati ankete koju je, na zahtev portala 021.rs, sprovela agencija Ninamedija, pokazuju da stanovnici Novog Sada u većini nisu za to da se ukine drugi strani jezik osnovcima.
Prema ovom istraživanju, čak 79% Novosađana ne podržava ukidanje drugog stranog jezika od petog osnovne, dok je s ovim predlogom saglasno 17% ispitanih Novosađana.
Ukidanje drugog jezika u većoj meri nego ostali podržavaju najmlađi ispitanici, do 29 godina starosti, dok se s porastom stepena obrazovanja povećava broj ispitanika koji smatraju da ne treba ukinuti drugi strani jezik.
Podeljeno je mišljenje Novosađana o uvođenju trećeg stranog jezika u osnovne škole kao fakultativnog predmeta – polovina navedeno ne podržava, dok je nešto manje onih koji to podržavaju (43%). Veća podrška primetna je među ženama, a s porastom stepena obrazovanja uočava se porast podrške ovom predlogu.
Anketom je obuhvaćeno 900 punoletnih građana Novog Sada i prigradskih naselja.
Ispitanici su odgovarali i na pitanje o razdvajanju predmeta tehničko i informatičko obrazovanje na dva zasebna. Dve trećine ispitanika su pri stavu da treba razdvojiti informatiku od tehničkog i to su većinom muškarci, građani starosti od 18-29 godina, oni s višim obrazovnim nivoima i stanovnici gradskih naselja. Svega se petina pomenuti predlog ne podržava, a 13% nema jasan stav po ovom pitanju.
Podsećamo, nedavno je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja predložio dva modela po kojima se važeći nastavni plan umože uskladiti sa zakonskim ograničenjem, koje propisuje da đaci od petog do osmog razreda moraju imati do 25 časova obavezne nastave i još tri za izborne predmete i druge vannastavne aktivnosti. Jedan od predloga je da bi drugi strani jezik bio obavezan u petom i šestom razredu, dok bi u sedmom i osmom bio na listi izbornih.
On bi u petom, sedmom i osmom bio zastupljen s po dva časa u nedeljnom rasporedu. Izuzetak je šesti razred, u kome bi, ne samo drugi već i prvi strani jezik, imali po jedan i po čas nedeljno, plus po 15 časova blok nastave godišnje.
Koliko stranih jezika bi trebalo da uče osnovci?
Izvor: b92.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Koliko stranih jezika treba da uče osnovci?

 1. nastavnik kaže:

  Ono sto treba ukinuti su veronauka/ gradjansko, zatim crtanje, slikane, vajanje i sl a i treci cas fizickog nije bas neophodan,

  1. mama×4 kaže:

   Ne mogu da verujem sta ste napisali! Veronauka je cas koji moja deca najvise vole. Tamo uce esencijalne stvari, a najpre sta je istinska ljubav. U danasnje vreme kada deca uglavnom sede, fizicko bi trebalo da se uvede svakodnevno. Likovno je osnov izrazavanja decijih emocija i za mnoge od njih predstavlja svojevrsnu terapiju. Daleko od toga da strani jezici nisu bitni,ali je psiho-fizicko zdravlje dece na prvom mestu. Na kraju,recite mi, da li ste vi zaista nastavnik?

   1. E kaže:

    Imate li uvid u nastavne sadržaje koje na veronauci Vaša deca uče?Obožavaju deca sve predmete na kojima se vrednuju uspešan i veoma uspešan,ističe se…..a ne brojčano.

    1. Jasmina kaže:

     Apsolutno se slazem sa Vama. Deca, “vole” sve sto se ne ocenjuje a posebno veronauku jer ih veroucitelji izvode napolje da bi igrali fudbal?! Toliko o evaluaciji i nastavi tog predmeta. Za razliku od casova veronauke, gradjansko i izabrani sport se uopste ni ne drze, tj.samo se upisuju u dnevnik. Zaista ne mogu da verujem da razmisljaju o ukidanju drugog stranog jezika!!! Sramota!

     1. Zgranuta kaže:

      A zasto drugi stani jezik ne bio bio izborni predmet , a ne obavezni, pa ko hoce neka uci, ko nece ne mora. U savremenom drustvu je fizicko jako bitno za zdravlje dece i trebalo bi ga uvesti svaki dan, a ne smanjivati broj casova. Sta ce nam jezicki potkovana deca, ako imaju po 100-150 kg, a samim tim i velikih problema sa zdravljem?

 2. Duda kaže:

  Možda ih ne bi trebalo ukinuti već staviti u neobavezne izborne..A što se tiče stranih jezika, svuda u svetu, prvi strani jezik đaci imaju 4 puta sedmično! I to je jedini način i da ga nauče.Ovako dva strana jezika po dva časa sedmično..i kad završe osnovnu školu, ne znaju ni jedan kako treba…

 3. Ivana kaže:

  Naravno da je strani jezik pametno učiti, i da što čovek više jezika govori to je bogatiji…
  U srpskoj prosveti, stanje je takvo da vam učenici ne znaju dva jezika!
  Dakle, pametnije je da na ovaj način, kako se u Srbiji uči jezik, radi više časova jedan jezik – i funkcionalno nauči.
  A, ne da se pravite da ne vidite da vam većina đaka funkcionalno ne govori dva strana jezika. Ma, jedan da znaju kako treba, bilo bi dobro!
  Propast. A, toliko su opterećeni da na kraju, neće znati ništa.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama