Комбинација грипа и норовируса последњих дана хара вртићима и школама

19 јануара, 2018

Комбинација грипа и норовируса, познатијег као “ферари”, последњих дана хара вртићима и школама. Због учесталог повраћања и високе температуре, домови здравља пуни су изнемоглих и малаксалих малишана.

Због брзине ширења заразе, норовирус је међу епидемиолозима назван и “ферари међу вирусима”. Старији лекари га зову и “зимско повраћање”.
Напада органе за варење, а пре свега се манифестује кроз дијареју и повраћање, који трају и по неколико дана. Није искључена ни повишена температура.
– Последњих дана имамо много већи број пацијената, управо због овог вируса. Око 90 одсто деце има мучнину, болове у стомаку, односно “завијање” или повраћање. Уз то имају високу температуру, главобољу, слаб апетит – прича педијатар, др Дејан Јонев из Дома здравља “Симо Милошевић” на Чукарици.
Оно што је карактеристично за овај “ферари” вирус јесте да првог дана деца повраћају и по 10 и више пута, најчешће током ноћи. Делује прилично драматично.
Након три дана све пролази, али вирус се брзо шири и на укућане, тако да читаве породице могу да се разболе.
Ипак, често се дешава, каже доктор, када повраћање престане, да се обољење настави са респираторним вирусима, и да пацијент почне да кашаље, има гушобољу, губи апетит.
У односу на друге вирозе, овај “ферари” вирус траје нешто краће, али због обилног повраћања, родитељи треба да обрате пажњу да деци надокнаде изгубљену течност.
– На три минута детету треба давати гутљај течности и залогај неке лако сварљиве хране. Уколико повраћање и даље траје, онда треба правити паузу од десетак минута. Међутим, родитељи треба да буду упорни са давањем течности и хране, јер у супротном може доћи до проблема – упозорава др Јонев.
Када је овај вирус у питању битна је хигијена. Поред темељног прања руку (у трајању од 15-20 секунди) после употребе тоалета и пре јела, треба посебно обратити пажњу на само припремање намирница, јер вирус убија температура изнад 95 степени, а у замрзнутом стању може да се одржи и неколико месеци.
Све чешћи и грип
Што се тиче грипа и он је последњих дана почео све више да се јавља.
Према Батутовим подацима, имамо 4.866 регистрованих случајва, од којих је код 46 људи забележена тешка акутна респиратрна инфекција, а током прошле недеље код десеторо је као копликација грипа јавио и акутни респираторни дистрес синдорм, који може да изазове и смрт.
То је синдорм који доводи до акутног плућног едема, односно долази до попуштања респираторног система, а дисање постаје тешко.
У Србији за сада влада вирус типа Б, који нема велики епидемијски потенцијал, а код двоје пацијента изолован је и вирус A H1N1. . Мутирани вирус, АH3 још увек није пронађен код нас.
Европа за сада безбедна
Епидемиолог, др Предраг Кон објашњава да у Европи уопште није забележено велико присуство АH3 вируса грипа, али да у Америци овај тип вируса прави велике проблеме.
– Још увек је вирус ниског интензитета, мало је повећан број оболелих последњих дана, али још није време када би могао да се очекује његов максимум. До поновног већег броја обољевања могло би доћи тек када се деца врате са распуста – објашњава др Кон.
Соња Тодоровић
 
Извор: Блиц
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама