Пронашли смо – РЕШЕЊЕ за родитеље који желе да им деца екране користе умерено и уз квалитетан садржај

Ако питате просечног, запосленог родитеља једног или више школараца шта му је највећи изазов у одгоју деце, он ће вам, без сумње, рећи – екрани. Телевизија, мобилни телефон, рачунар. А заправо се све своди на интернет и ново дигитално доба.

Деца, кад дођу из школе, док су родитељи још на послу, велики део времена заправо проведу на друштвеним мрежама или играјући игрице. И то су сати гледања у екран, сваког дана. Кад се на то додају школске обавезе за које им је потребан рачунар, добијемо забрињавајуће велики број сати испред екрана.

Други проблем, уз количину времена проведеног у виртуелном свету, јесте и садржај ком деца приступају. У већини случајева, деци је доступан и онај који им није прилагођен. Истраживања из 2019. кажу да се са насилним сценама на интернету у којима људи повређују животиње или једни друге сусрело чак 71% девојчица узраста од 14 до 17 година у Србији.

Ови проблеми су стварни и утичу на здрав психички и социјални развој наше деце. Препознајући тај проблем, домаћи провајдер SBB (Serbia broadband) понудио је родитељима решење. Заправо, неколико решења која су сва садржана у ЕОН пакетима.

Корисници овог пакета добијају могућност апсолутне контроле:

  • времена које деца проводе користећи интернет
  • садржаја ком приступају
  • телевизијских канала које могу да гледају
  • времена проведеног испред телевизора

Ова идеја нам се учинила врло занимљивом, а могућности које пакет пружа изузетно корисним за родитеље, па смо позвали SBB да бисмо сазнали мало више детаља.

Ива Гајић, директорка за односе с јавношћу компаније SBB, али и мама мама петогодишњег дечака и двоипогодишње девојчице објаснила нам је зашто су се одлучили да овај пакет понуде родитељима, коме је он намењен и како очекују да ће бити од користи онима који се одлуче да га користе.

Ива Гајић, фото: приватна архива

Иво, шта је тачно EON Kids и коме је намењен?

EON Kids је практично само део велике ЕОН платформе, која је најпопуларнија ТВ платформа у овом делу Европе и могу са поносном да кажем да је променила искуство гледања телевизије код нас. Наша генерација одрастала је уз Лаку ноћ децо, викендом се гледао Музички тобоган, али су се времена променила. Данас, нама као родитељима на располагању су таблети, мобилни телефони, телевизори и интернет, као корисне алатке помоћу којих у сваком тренутку нашој деци можемо да учинимо путовања забавнијим, кишне дане испуњенијим, да уче на неки другачији начин од нас уз Da Vinchi Kids или Hopster, али и да се на сајтовима попут вашег информишемо о свим важним темама о родитељству. Деца данас расту са технологијом, а на нама је да их едукујемо да је користе на прави начин, како би уживали у бенефитима које она доноси, али и како бисмо их као одрасли заштитили од нежељеног садржаја.

Како сте дошли на идеју да понудите овај пакет?

EON Kids је настао баш из потреба нас самих, сви ми смо корисници наших услуга и моје колеге у компанији United Cloud која је развила EON су желеле да понуде посебан простор на ТВ платформи намењен само деци. У оквиру EON Kids профила деца могу да гледају садржаје који су искључиво намењени њиховом узрасту, како у реалном времену на дечијим ТВ каналима, тако и у Видео Клубу, да враћају омиљене цртане филмове или емисије и то на ТВ уређајима, таблетима, рачунарима и мобилним телефонима. Оно што се мојој деци највише допада је даљински управљач у црвеној и зеленој боји, а по реакцијама, знам и свим нашим најмлађим корисницима.

Прошле године отишли смо корак даље и на нашем тржишту представили EON Connect, апликацију за управљањем кућним интернетом, али и безбедност деце на интернету. Кампању са овај производ почели смо управо на Светски дан безбедости деце на интернету, јер нажалост бројке које добијамо из званичних УНИЦЕФ истраживања нису за похвалу. Ове године смо учествовали и на њиховој конференцији где смо скренули пажњу јавности да је задатак свих нас да едукујемо заједницу да интернет морамо да користимо одговорно и паметно и срећна сам што као компанија имамо производ који нама родитељима помаже у томе да наша деца буду заштићена на мрежи, да будемо сигурни да немају приступ неприкладним садржајима, да интернет можемо да паузирамо или га ограничимо када је време за спавање. Такође, у сваком моменту можемо да контролишемо приступ сајтовима одређених интернет категорија, апликацијама или друштвеним мрежама.

Какве погодности пружа родитељима мале, а какве родитељима оне мало веће деце?

EON је ТВ платформа за целу породицу, а у оквиру кориснички профила препоручују садржаје према сваком кориснику понаособ. Када су ми деца била мања, EON сам користила као радио и помагао ми је успављивању моје Милене. Данас мој син има сачуване омиљене садржаје у Видео Клубу и према својим омиљеним јунацима бира цртане филмове које са сестром гледа. Када смо у колима TIDAL музичка стриминг платформа постаје мој савезник да чак и када су нервозни лако и забавно се превеземо до жељене дестинације. Сада када су ми деца већа, HBO MAX који доноси најновије филмове и серије само 45 дана од биоскопске премијере је мој вентил за опуштање, док ми се дешавало да серију Милијарде гледам и на телефону, уколико не стигнем до ТВ екрана. Али ово је само мој избор, јер EON нуди много различитих могућности за све.

Уз ЕОН пакете, деца добијају свој управљач и строго ограничене садржаје којима приступају

Ипак, оно на шта сам посебно поносна јесте интернет који обезбеђујемо корисницима од почетка нашег пословања и који је званично најбрже и најбоље оцењен у целој земљи. Данас, када је интернет прозор у свет или када смо у последње две године спознали да можемо да радимо од куће, да развијамо сопствене бизнисе или да само будемо у контакту са онима којима нисмо могли на физички начин, срећна сам да нашим корисницима нудимо и најбоље корисничко искуство и званично најбољу корисничку подршку.