Komšije bez razumevanja za bolesnog dečaka – zahtevali uklanjanje rampe za kolica

30 decembra, 2021

Većina stanara zgrade 117 u ulici u Boru zahtevala je uklanjanje rampe podignute zbog Nikole Smolovića koji ima samo sedam godina i boluje od celebralne paralize. O ovom problemu za RTV Bor nisu želeli da pričaju upravnik zgrade ni njegov zamenik, a prema oceni većine stanara razlozi za rušenje rampe su objektivni.

„Znamo situaciju i žao nam je dečaka, ali nas niko ništa nije pitao kada se gradila ta rampa. Dosta je široka i nema mesta da prođu ostali stanari“, rekla je Kristina Ćirić, stanar.

„Rampa mora da bude 110 centimetara širine, jeste mali prostor između zida i rampe, ali da je bila završena, da su postavljeni guma i rukohvati moglo je da se ide preko nje“, objašnjava Dobrica Đurić, član gradskog veća u Boru.

Da bi malom Nikoli olakšali detinjstvo, a roditeljima ublažili tešku muku, Grad Bor je podigao rampu pre nekoliko meseci, nakon što im se porodica obratila za pomoć. Građevinski inženjeri su predložili rampu koja prema pravilniku ispunjava sve standarde. Do sada je u Boru sagrađen veliki broj rampi za invalide i nikada nije bilo sličnih problema

„Održali smo nekoliko sastanaka sa stanarima, ali dogovora nije bilo. Pokušali smo da objasnimo da sa druge strane nije bilo mogućnosti da sagradimo rampu, jer bi izlazila na ulicu i nema mesta za parking. Nismo postigli dogovor i rampu ćemo preseliti, a za sedmogodišnjeg dečaka naći ćemo novo rešenje“, dodao je Đurić.

Stanari deklarativno žele da pomognu malom Nikoli i to nije sporno, ali žele i da uklone rampu. Jedno sa drugim ne funkcioniše, a roditeljima malog Nikole ostaje da se i dalje muče kao i do sada.

„Rampu su mogli svi da koriste, ali nema veze, šta je tu je. Navikli smo da se borimo i tako ćemo da nastavimo“, sa tugom kaže Zdenko Smolović, otac malog Nikole.

Izvor: RTV Bor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama