Кон: “Једногласан став ђака је да не верују у вакцине, иако не познају никог ко је од вакцине имао компликације”

14 октобра, 2021

Са четрдесетак ђака у Дому ученика средњих школа “Милутин Миланковић” у Београду разговарали су епидемиолог Предраг Кон, имунолог Срђа Јанковић, као и градоначелник Зоран Радојичић.

Једногласан став свих ученика био је да не верују у вакцине и да не желе да се вакцинишу, али истовремено нико од њих није могао да наведе некога ко је имао проблема због тога што се вакцинисао.

Епидемиолог Предраг Кон је рекао је како је његов главни утисак с трибине да је пропуштена прилика за едукацију младих која је требало да се спроводи у школи и да се то јасно види у отпору вакцинисању.

“Трибине су неопходне, јер немамо други начин да приступимо овим младим људима. Ми немамо времена да спроводимо едукације, јер се то ради у школама. Што се тиче схватања важности вакцинације, мислим да људи уопште нису свесни о чему ми причамо. Мора све да им се принесе, да им се објасни какав је живот без вакцина, јер да смо вакцинисани вратили бисмо се сад нормалном животу.”, рекао је Кон.

Оценио је да је резолутан став против вакцинисања средњошколаца последица онога што слушају у свом непосредном окружењу и код куће.

Додао је да не верује да ће одмах променити мишљење, али да је убеђен да ће размишљати, јер, како је рекао, чињенице су потпуно неспорне.

Јанковић: Изненађен сам чврстим ставом, треба нам више разговора

Имунолог Срђа Јанковић признаје да је изненађен вечерашњим чврстим ставом омладине против вакцинације, иако није очекивао “ружичасту слику”.

“Наравно, то је њихова одлука, али став који вакцине сматра опаснијим од заразних болести од којих нас вакцине штите наопачке је окренут у односу на реалност. И изненадила ме је чврстина тог става. Ми нисмо дошли да убеђујемо, него да разговарамо и трудили смо се да одговоримо на сва питања”, рекао је Јанковић.

Сматра да једна трибина није довољна зато што је то био став групе који тешко један разговор може да промени.

“Међутим што више разговарамо то више можемо у први план да стављамо чињенице, а да наша убеђења која нису заснована на чињеницама почну полако да се премештају у други план. Један разговор није довољан, али мало по мало мислим да може много тога да се промени”, оценио је Јанковић.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић након трибине о вакцинацији која је одржана у Дому ученика средњих школа “Милутин Миланковић” у Београду рекао је да њен циљ није био покушај убеђивања, него конструктиван разговор.

Верујем да ће резултати позитивно утицати на размишљање ове деце, додао је Радојичић.

“Мени је најупечатљивија сцена да је већина дигла руке на моје питање да ли знају неког ко се разболео и имао тешку клиничку слику, а када сам их питао да ли знају неког из окружења да је имао било какву компликацију после вакцинације да нико није дигао руку”, нагласио је градоначелник Београда.

Оценио је како то одсликава стање целокупне ситуације у вези с овом темама и додао како су се сва тројица трудила да износе чињенице и аргументе на сва постављена питања.

“Ово није било убеђивање, него конструктиван разговор и верујем да ће резултати позитивно утицати на размишљање ове деце. Ја дубоко верујем да пандемија неће проћи преко ноћи, да ћемо неке видове овог типа имати и наредне године и верујем да је важно да имамо овакав вид комуникације да бисмо дошли до најбољих решења”, ракао је градоначленик Београда.

Додао је да је раније вероватно страх био разлог зашто се људи нису вакцинисали, а да је сада то пасивност према сопственом животу.

“На овај начин када се отвори дискусија и аргументација о стварима за и против верујем да ће се већи број људи одлучити да се вакцинише”, сматра Радоичић.

Приметио је да су средњошколци желели да разговарају о вакцинацији и да чују аргументе и додао да је нашем друштву потребна комуникација.

“Важно је да разговарамо отворено и с аргументацијом. Ова деца постављају важна питања, она размишљају, желе да дођу до одговора и то је важно”, закључио је Радојичић.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама