Kon: Ministarstvo prosvete da se organizuje, nema baš mnogo vremena

novembar 25, 2021

Dr Predrag Kon upozorio da bi đaci trebalo da odu na raspust pre 19. decembra jer uskoro počinje dolazak gastarbajtera iz Evrope gde “besni” delta soj.

“Zima je period kad su respiratorne infekcije najčešće i prenos najlakši moguć zbog boravka u zatvorenom. Prošle godine se pokazalo da je tako. Virus živi u organizmu čoveka. Zavisi od našeg ponašanja. Okupljamo se u prostorijama gde se greje i u kolektivima se slabije provetrava”, rekao je Kon u jutarnjem programu Kurir televizije.

Dodaje da sama pomisao da može doći do sudara virusa gripa i virusa korona zvuči zastrašujuće.

“Ne može se sprečiti prirodni proces. Sudar virusa grupa i korona virusa zavisi od njihovih potencijala. Prošle godine virus gripa nismo ni otkrili. Verovatno je i sada prisutan i kod nas, ali nije nađen istraživanjima. Sama pomisao da paralelno budu dve epidemije je veoma neprijatna jer se te dve bolesti teško razlikuju”, rekao je Kon.

Epidemiolog upozorava da pad brojki ne znači da je ovom talasu kraj.

“Svuda ide porast. Mi sada imamo polako spuštanje, ali nama je punih sedam nedelja bio prosek 6.000 dnevno dok je svuda bilo mirno. Mere služe samo da uspore taj tok. Virus će stići sve koje nije stigao u tom trenutku. To se sve radi zbog zdravstvenog sistema “, rekao je Kon.

Naglašava da je odmah nakon raspusta primetan porast broja novozaraženih. “Za samo nedelju dana došlo je do porasta broja novozaraženih pet puta. Skoro milion osoba je vezano za školu. Kad sve povežete pola Srbije je povezano sa odlaskom u škole”, rekao je Kon.

Epidemiolog je naglasio da se o ranijem odlasku na raspust uveliko razgovara.

“Moramo unapred pričati. Ministarstvo prosvete treba da se organizuje. Mi iz medicinskog dela Kriznog štaba mislimo da je korisno da raspust počne ranije. Jesmo pričali o datumima, ali nije u redu da se izlazi sa tim. Naši građani zbog katoličkog Božića već oko Svetog Nikole dolaze iz zemalja gde puca delta soj. Realno je da deca ne idu u školu u periodu kad dolaze ljudi koji donose virus. Ministarstvo prosvete se izjasnilo da će se uskladiti. Mislim da je sve započeto na vreme. Nema baš mnogo vremena”, rekao je Kon i dodao da sednica Kriznog štaba još nije zakazana.

Izvor: Kurir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Kon: Ministarstvo prosvete da se organizuje, nema baš mnogo vremena"

  1. Daca kaže:

    Deca da idu ranije na raspust zato što dolaze gastarbajteri? A kad se raspuste, da ih držimo kod kuće? Klizališta, sportski klubovi, tržni centri, kafići, igraonice… rade normalno. Znači, zatvoriti škole da bi imali više vremena za druženje na pomenutim mestima?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama