Kon: Ne postoji mogućnost da se virus zaustavi pred školom, to je jednostavno nemoguće…

4 avgusta, 2020

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u Novom danu da je Krizni štab isključivo savetodavno telo, a da sve odluke donosi Vlada. “Svi imamo isključivo savetodavnu odgovornost”, rekao je Kon.

Foto Beta

Prema njegovim rečima, nema dileme da su škole osnovno mesto ne samo obrazovanja, nego i socijalizacije, shvatanja društvenih obaveza…

“Postoji mnogo razloga zašto škole moraju da funkcionišu i da rade, posebno to važi za najmlađi uzrast”, kaže Kon.

Ističe da “ne postoji mogućnost da se virus zaustavi pred školom, to je jednostavno nemoguće. Mi sa otvaranjem škola i dolaskom đaka omogućavamo i virusu da uđe u te škole, to je jednostavno tako”, kaže on.

O nošenju maski moramo da “prodiskutujemo”, dodao je Kon i objasnio da je “jedna priča sad dok je lepo vreme i dok su otvoreni prozori, a sasvim druga u vreme kad prozori budu zatvoreni zbog hladnog vremena”.

“A odluku treba da donesemo za čitav period. Isto tako, da li je korisno ako postoji odgovarajuća distanca da se neprekidno nose maske ili ćemo napraviti kada mogu da se skidaju. Treba još vremena da se isčita i prodiskutuje, nije jednostavno donositi odluke po tom pitanju”, naveo je Kon.

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


2 komentara na "Kon: Ne postoji mogućnost da se virus zaustavi pred školom, to je jednostavno nemoguće…

 1. petrovic kaže:

  Postoje drzave koje ne traze da se nosi maska(primer:Holandija), o tome pise cak i novina politika, jer nije naucno dokazano da maska stiti od sirenja virusa dok nosenjem maske osoba ima manji dotok kiseonika, sto sigurno ima negativnu posledicu za organizam.Jedno je kada odrasli nose u prodavnici, u prevozu i to nekoliko minuta, dok bi deca nosila vise sati, minimum 5 dana u nedelji.
  Sa druge strane vecinam deca narocito(u 97% slucajeva ne oboljeva niti ima bili kakvih simptoma).

  Dozvolicu sebi da predlozim da deca, koja nisu ranjiva grupa, ne nose maske niti da primaju neispitanu vakcinu, dok sa druge strane roditelji, bake, deke, pa oni koji smatraju da treba da se zastite koriste maske i da se prijave da prime vakcinu,
  Dok bi deca, tek za koju godinu, ukoliko se utvrdi sigurnost vakcine onda i stala u red da prime istu.

  1. Snezana kaže:

   U Konovoj izjavi krije se više detalja:
   “Krizni štab je isključivo savetodavno telo, a da sve odluke donosi Vlada. Svi imamo isključivo savetodavnu odgovornost, rekao je Kon”.
   To znači da se ogradjuje od eventualnih budućih problema.Ako vakcinacija ne uspe, Kon nije kriv, Krizni štab nije kriv, kriva je Vlada, dok će Vlada sa druge strane-Vlada:mi smo donosili odluke na osnovu Kriznog štaba,….i tako u krug, već poznata praksa kod nas, prebacivanje odgovornosti.Što za rezultat ima da će gradjani biti prepušteni sami sebi, kao i do sada.Kao da već nešto zna, zato je i dao ovakvu izjavu.
   Slažem se da deca ne treba da u prvom krugu budu obuhvaćena vakcinacijom, pre svega što nisu rizična grupa.
   Suludo je pelcovati celu populaciju sa nečim novim, ne proverenim.
   Pravi rezultati vakcine će se videti tek za par godina.
   Šta ako se ispostavi da nije dobro.
   Decu bi trebalo zaštititi, da stariji budu gromobran deci, kao što i treba da bude.
   Ko misli da treba da se zaštitineka stavi i dve maske, neka se prijavi da medju prvima primi vakcinu.
   Ja bih sačekao malo, da vidim kako će vakcina da reaguje.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama