Кон: Нема разлога за затварање школа, ситуација под контролом

16 септембра, 2020

Од почетка школске године у 13 београдских основних школа пријављено је 16 случајева заразе вирусом корона, а епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже да ситуација није забрињавајућа, да се све држи под контролом и да у овом тренутку нема ниједног разлога да се школе затварају.

Кон за Танјуг каже да у средњим школама у Београду није било пријава позитивних на коронавирус, док је у основним школама углавном реч о појединачним случајевима.

„У једној школи имамо случај брата и сестре, једно дете је заражено, а друго је због тога у кућној изолацији. У другој школи је могуће да је дошло до преношења у оквиру саме групе где је двоје заражених ученика, док су у осталим школама појединачни случајеви”, рекао је Кон.

Напомиње да је циљ да се спречи преношење вируса и открију оболели са најблажим тегобама и упозорава на то да долази период сезонских респираторних инфекција када се благе форме ковида-19 неће готово ни разликовати од других респираторних обољења.

„Зато свако дете које има било какве респираторне тегобе или знаке инфекције треба да остане код куће, а родитељи треба да се понашају као да је у питању ковид”, наводи Кон.

Упитан да ли је после две недеље школе задовољан резултатима које дају мере, Кон каже да би био задовољан да вируса уопште нема, али да је садашња ситуација прихватљива.

Мишљења је да у овом тренутку нема ниједног разлога да се школе затварају и напомиње да је систем направљен тако да је свака група јединица за праћење и да то функционише.

„Али, ако се групе буду слале на онлине наставу и то достигне проценат који ограничава нормално функцинисање, сигурно ће се реаговати. Очекујем да ће пре свега реаговати Министарство просвете, јер смо ми као здравствени систем надзора све обезбедили да школе, као колектови у којима је највећа могућност преношења, ипак не буду толико ризична места”, напомиње Кон.

Примећује да на друштвеним мрежама многи коментаришу да наставу у школама треба обуставити и потпуно прећи на онлине, али сматра да дубоко греше и да нема ничег бољег од директне комуникације и учења.

„Ово ће још трајати, нека нико не мисли да ће се брзо завршити, трајаће можда и годинама, иако не у овом интензитету. Када се појави вакцина, она ће дати своје користи, али не може се очекивати да ће од вакцине то престати”, наглашава Кон.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Кон: Нема разлога за затварање школа, ситуација под контролом"

  1. Алекса каже:

    Оболело је 52 ученика а 20 наставника. Зар није превелик проценат наставника који су оболели у односу на 52 ученика?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама