Koн о почетку школске године

3 августа, 2020

Полазак у школу је суштинско и најзначајније питање јер се приближава. Са друге стране ми смо данас добили допис од Министарства просвете са моделима који су помињани. Ми ћемо то прочитати, с тим што морам да нагласим да су неке ствари добро процењене од стране просветара. Важно је да они сами виде да ли је могуће такву наставу одржати и да ли постоји довољан капацитет школа – истакао је др Предраг Кон.

Он је додао “да је замисао једна ствар, а спровођења друга”, као и да тренутно не може да каже како ће се то спроводити.

– Што се тиче маски једна је прича када је лето и отворени су прозори, а друга кад дође зима. Исто тако је питање да ли је корисно да се носе маске ако се поштује дистанца. Мора да се продискутује свака примедба и допуна. Није једноставно донети одлуке по том питању – објаснио је Кон.

Он је додао да постоје случајеви у вртићима када је немогуће да се носе стално маске.

– Треба питати педијатре који су случајеви за изузеће. Постоје и низ других питања, а то је шта ћемо када ово почне да се смирује, шта ће се попуштати, да ли ће се попуштати или ће неке ствари трајно бити забрањене што је немогуће. О томе ћемо расправљати можда чак и са јавношћу – нагласио је Кон.

Он је говорећи о вакцинаци против грипа за децу казао да је она обавезна за хроничне болеснике, али да се за децу препоручује.

– У овој ситуацији ће бити иста препорука као и увек. С тим што смо тражили од свих домова здравља да се изјасне о додатној потреби за вакцином. Мора да буде и одређена резерва. Направљен је план како треба да изгледа и биће већих количина, 350.000 доза је већ уговорено и треба да буде реализовано, а “Торлак” је најавио 150.000 доза. Значи имаћемо око пола милиона доза, а неких 100.000 ће бити резерва – истакао је Кон.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама