Kon o početku školske godine

3 avgusta, 2020

Polazak u školu je suštinsko i najznačajnije pitanje jer se približava. Sa druge strane mi smo danas dobili dopis od Ministarstva prosvete sa modelima koji su pominjani. Mi ćemo to pročitati, s tim što moram da naglasim da su neke stvari dobro procenjene od strane prosvetara. Važno je da oni sami vide da li je moguće takvu nastavu održati i da li postoji dovoljan kapacitet škola – istakao je dr Predrag Kon.

On je dodao “da je zamisao jedna stvar, a sprovođenja druga”, kao i da trenutno ne može da kaže kako će se to sprovoditi.

– Što se tiče maski jedna je priča kada je leto i otvoreni su prozori, a druga kad dođe zima. Isto tako je pitanje da li je korisno da se nose maske ako se poštuje distanca. Mora da se prodiskutuje svaka primedba i dopuna. Nije jednostavno doneti odluke po tom pitanju – objasnio je Kon.

On je dodao da postoje slučajevi u vrtićima kada je nemoguće da se nose stalno maske.

– Treba pitati pedijatre koji su slučajevi za izuzeće. Postoje i niz drugih pitanja, a to je šta ćemo kada ovo počne da se smiruje, šta će se popuštati, da li će se popuštati ili će neke stvari trajno biti zabranjene što je nemoguće. O tome ćemo raspravljati možda čak i sa javnošću – naglasio je Kon.

On je govoreći o vakcinaci protiv gripa za decu kazao da je ona obavezna za hronične bolesnike, ali da se za decu preporučuje.

– U ovoj situaciji će biti ista preporuka kao i uvek. S tim što smo tražili od svih domova zdravlja da se izjasne o dodatnoj potrebi za vakcinom. Mora da bude i određena rezerva. Napravljen je plan kako treba da izgleda i biće većih količina, 350.000 doza je već ugovoreno i treba da bude realizovano, a “Torlak” je najavio 150.000 doza. Znači imaćemo oko pola miliona doza, a nekih 100.000 će biti rezerva – istakao je Kon.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama