Kon: Postoji mogućnost da se skidaju maske tokom časa…

6 avgusta, 2020

Polazak dece u školu je najznačajnija tema u ovom momentu, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon i istakao da mere koje su na snazi ne bi smele da popuste prve dve nedelje u septembru, dok se ne vidi „efekat škole”.

(Foto Beta)

On je na naglasio da je velika zainteresovanost za popuštanjem mera, da se produži radno vreme kafića i otvore noćni klubovi, jer veliki broj ljudi živi od ugostiteljstva.

„To su pitanja koja će biti teška. Ne bi smelo da se popušta sa merama sve dok se ne vide prve dve nedelje škole kako će proći. Ekonomski deo ovog problema je izuzetno značajan”, rekao je Kon na TV Pink, prenosi Tanjug.

On je naglasio da kod mlađe dece, od prvog do četvrtog razreda, skoro da se ne beleži teška klinička slika prilikom zaražavanja. Kako kaže, zvanično je i Evropski centar za kontrolu bolesti saopštio da se ne očekuje od dece da budu „dobri prenosioci virusa”.

Ukazao je, međutim, da „treba obezbediti uslove da ne dođe do zaražavanja u školi, kao i obezbediti nastavu na daljinu, za sve cikluse.

Kon je podsetio da se medicinski deo preporuka za škole odnosi na pranje ruku, fizičku distancu, nošenje maski, dezinfekciju prostora i stalno provetravanje prostora.

Na ulazu u školu, kako je rekao, deci se mora meriti temperatura, kao i da je važno da deca budu proređena u učionici (da postoji distanca).

„Postoji mogućnost da se skidaju maske tokom časa, dok deca sede za svojim stolom, ali i da se obavezno stavljaju kada se kreću, na odmoru, kada izlaze napolje”, naglasio je Kon.

Kako je rekao, moguće je napraviti plan koji će deca možda bolje sprovoditi nego odrasli, samo je potrebno da se naviknu.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, Kon je naveo da se situacija „nešto bolja”, ali daleko od toga da je povoljna i stabilna.

„U pojedinim delovima Srbije je nepovoljna situacija, u Beogradu prelazi iz nepovoljne u nesigurnu situaciju. Opada broj zaraženih, onih koji su sumnjivi na kovid 19. To je pokazatelj da je cirkulacija virusa smanjena”, naveo je Kon.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Kon: Postoji mogućnost da se skidaju maske tokom časa…

  1. Marija kaže:

    Uz dužno poštovanje i učiteljima i Kriznom štabu,ne dam decu u školu dok zdravstvena situacija u zemlji ne bude normalizovana.

  2. Blaza kaže:

    Deci da se meri temperatura, pa pola ce namerno primer dovoljno neprzen krompir da nebi isla u skolu…jel mogu roditelji da biraju koji hoce online..po tim psiho mera deca bice traumirana, pa za tako nesto bi svi reagovali..ako vec i dalje strajujete od psihoze moj licni izbor bice da dete sedi kuci, u skoli ili ce imati navodno temperaturu i odma korona ili ce puci od psihoaktivnih mera, a verujem da to niko ne zeli, pogotovo deci..necemo decu psihickom nasilju..ili pustite normalno kao sto se voze i u buseve, van skole, sas ce preneti u skoli a do skole po busevima parkovima nece..nebuloza, maltretiranje nevine dece zarad interesa szo

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama