Кон: Постоји могућност да се скидају маске током часа…

6 августа, 2020

Полазак деце у школу је најзначајнија тема у овом моменту, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон и истакао да мере које су на снази не би смеле да попусте прве две недеље у септембру, док се не види „ефекат школе”.

(Фото Бета)

Он је на нагласио да је велика заинтересованост за попуштањем мера, да се продужи радно време кафића и отворе ноћни клубови, јер велики број људи живи од угоститељства.

„То су питања која ће бити тешка. Не би смело да се попушта са мерама све док се не виде прве две недеље школе како ће проћи. Економски део овог проблема је изузетно значајан”, рекао је Кон на ТВ Пинк, преноси Танјуг.

Он је нагласио да код млађе деце, од првог до четвртог разреда, скоро да се не бележи тешка клиничка слика приликом заражавања. Како каже, званично је и Европски центар за контролу болести саопштио да се не очекује од деце да буду „добри преносиоци вируса”.

Указао је, међутим, да „треба обезбедити услове да не дође до заражавања у школи, као и обезбедити наставу на даљину, за све циклусе.

Кон је подсетио да се медицински део препорука за школе односи на прање руку, физичку дистанцу, ношење маски, дезинфекцију простора и стално проветравање простора.

На улазу у школу, како је рекао, деци се мора мерити температура, као и да је важно да деца буду проређена у учионици (да постоји дистанца).

„Постоји могућност да се скидају маске током часа, док деца седе за својим столом, али и да се обавезно стављају када се крећу, на одмору, када излазе напоље”, нагласио је Кон.

Како је рекао, могуће је направити план који ће деца можда боље спроводити него одрасли, само је потребно да се навикну.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији у Србији, Кон је навео да се ситуација „нешто боља”, али далеко од тога да је повољна и стабилна.

„У појединим деловима Србије је неповољна ситуација, у Београду прелази из неповољне у несигурну ситуацију. Опада број заражених, оних који су сумњиви на ковид 19. То је показатељ да је циркулација вируса смањена”, навео је Кон.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Кон: Постоји могућност да се скидају маске током часа…

  1. Marija каже:

    Uz dužno poštovanje i učiteljima i Kriznom štabu,ne dam decu u školu dok zdravstvena situacija u zemlji ne bude normalizovana.

  2. Blaza каже:

    Deci da se meri temperatura, pa pola ce namerno primer dovoljno neprzen krompir da nebi isla u skolu…jel mogu roditelji da biraju koji hoce online..po tim psiho mera deca bice traumirana, pa za tako nesto bi svi reagovali..ako vec i dalje strajujete od psihoze moj licni izbor bice da dete sedi kuci, u skoli ili ce imati navodno temperaturu i odma korona ili ce puci od psihoaktivnih mera, a verujem da to niko ne zeli, pogotovo deci..necemo decu psihickom nasilju..ili pustite normalno kao sto se voze i u buseve, van skole, sas ce preneti u skoli a do skole po busevima parkovima nece..nebuloza, maltretiranje nevine dece zarad interesa szo

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама