Кон: Премијерки смо јасно рекли да распуст треба да почне 20. децембра, за то постоје два разлога

26 новембра, 2021

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон каже за РТС да су два главна разлога због којих распуст треба да почне 20. а не 31. децембра.

“Отприлике у време католичког Божића наши људи који раде на западу долазе у нашу земљу, тамо је експлозија делта плус соја коронавируса, који ми још овде нисмо утврдили да циркулише али мислимо да је ту.”, додаје Кон.

Такође, наводи, у другој половини децембра очекујемо долазак вируса грипа, који је у региону већ присутан и доказан.

“Вероватно је и он већ код нас, али није достигао свој потенцијал. То је битно зато што школе представљају близу милион људи који су у затвореном простору, ако додате родитеље и баке и деке, пола Србије је на неки начин везано за школе, да ли раде или не раде. То јесте разлог, не излази се са датумом, то мора бити потпуно договорено и са просветом. Имали смо консултације са премијерком и јасно смо рекли и да би било пожељно да буде 20. децембар и да би било пожељно да тада буде, то је повезано и са празником. Свети Никола је у недељу, пре тога би почео распуст, колико знам, 31. се планира, па је то неких десетак дана раније”, истакао је Кон.

Наглашава да се то не може радити без Министарства просвете тако да, каже, има значаја и шта они одреде.

“Треба да закључе оцене, одмах су реаговали и то са правом, запослени у просвети. На тај начин се спречава могућност да оно што уђе споља преко деце дође до расејања и то је разлог, да се спречи и грип, да се одложи да не би два таласа дошла истовремено. Надамо се да ће грипа бити мање, прошле године га нисмо ни открили. Док год доминира сарс-ков-2, грип ће бити потиснут и неће бити толико присутан”, указује Кон.

Хоће ли се наставити пад броја новозаражених 

Када је реч о епидемијској ситуацији, Кон је рекао да опадање броја новозаражених има и ове недеље.

“Имали смо и прошле, почело је то отприлике са почетком оног продуженог распуста, тада се почео јасно видети пад. Очекује се да се успори пад наредне недеље, види се већ и данас. То је тако зато што од те две ствари, ковид пропуснице и продужени распуст, ког сад нема, очекујемо да видимо шта ће се десити. Да ли ће стагнирати на око 2.000 дневно или ће кренути благи пораст, тек ћемо видети, то не може да се предвидети толико далеко унапред”, навео је Кон.

Указао је да се вирус адаптира, да се “спустио” према млађима, који, каже, очигледно имају више рецептора за пријем вируса него на почетку.

“Нису деца посебно угрожена више, није се болест променила, већ се бројност променила, па се откривају тежи и трагични случајеви”, наводи епидемиолог.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Кон: Премијерки смо јасно рекли да распуст треба да почне 20. децембра, за то постоје два разлога"

  1. Лола каже:

    ДА МИ ЈЕ ЊЕГОВ МОЗАК МАКАР НА ДАН!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама