Kon: Raspust da, ali uz uvođenje kovid propusnica 24 sata

4 novembra, 2021

Odluku o tome da li će đaci na produženi jesenji raspust koji bi počeo od ponedeljka doneće Krizni štab na sednici zakazanoj za danas u 15:30.

Nastavnici i roditelji negoduju što informacija stiže u poslednji čas. Nastavnici, jer im to utiče na planove i pripreme za narednu nedelju, kao i na administrativni deo posla, a roditelji jer je organizacija čuvanja dece koja su na neplaniranom raspustu u “pet do 12” za neke od njih jako komplikovan posao.

Foto: Canva

S druge strane, plan da se odluka saopšti što kasnije i nije nelogičan, ako posmatrate iz ugla Kriznog štaba. Ranije saopštavanje odluke otvorilo bi mogućnost porodicama da se organizuju i dane pauze iskoriste u nekom od turističkih centara u kojima se, poznato je, mere baš i ne poštuju. Povratak u školske klupe bi, posle toga, verovatno doneo mnogo lošiju epidemiološku situaciju nego što je imamo sada u školama.

Ipak, prema dosadašnjim izjavama članova Kriznog štaba, svi se oni slažu da bi raspust imao pozitivan uticaj na smanjenje broja zaraženih, uz još neke mere, te je gotovo sigurno da će ova odluka danas biti doneta.

„Duži raspust može da ima efekta ako bi se roditelji i đaci ponašali u skladu sa merama“, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

Njegova koleginica iz Kriznog štaba Tanja Jovanović, takođe smatra da bi duže odsustvo dece iz škole moglo da ima efekta

„Zbog korone, ali i zbog drugih virusa bilo bi važno da se preduzmu protivepidemijske mere, uključujući i produžetak jesenjeg raspusta. To bi moglo da pomogne“, smatra Jovanović.

Predrag Kon navodi da Medicinski deo Kriznog štaba insistira da odluka o produženju raspusta, oko koje su saglasni, treba da bude doneta istovremeno sa restrikcijom u smislu smanjenje kontakata i izvan škola.

“Mi smo utvrdili da se prvenstveno uliva korona virus u škole, on se vraća i nazad, ali je neophodno onda smanjiti frekvenciju kontakata i izvan škole”, poručuje Kon i kaže da je medicinski deo Kriznog štaba otpočetka tražio 10 dana zatvaranja u smislu skraćenja radnog vremena i da rade objekti samo za hranu, lekove i gorivo i to da ide paralelno sa raspustom.

Smatra da je upravo sada trenutak za to, kao i da je apsolutni minimum uvođenje kovid propusnica 24 sata.

“Mi na tome insistiramo, jer jedino tako će moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih posle tih desetak dana. U ovom trenutku sama mera zatvaranja škola može da da neki rezultat, ali on će biti daleko manje efikasan i vidljiv bez svih mera zajedno”, objašnjava Kon.

On kaže i da je, na osnovu informacija koje dolaze preko nadzora iz školskih uprava, jasno da se zaražavanje dešava uglavnom u periodu petak/subota, a ispoljavanje simptoma u utorak ili sredu.

Kad se svi ovi podaci uzmu u obzir i činjenica da se zaražavanje u školama dešava baš onda kada deca nisu u školi, ostaje nejasno kako će raspust, kada im se pruža prilika da dodatno cirkulišu bez kontrole i poštovanja mera, pomoći da se brojke poprave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama