Кон: Распуст да, али уз увођење ковид пропусница 24 сата

Одлуку о томе да ли ће ђаци на продужени јесењи распуст који би почео од понедељка донеће Кризни штаб на седници заказаној за данас у 15:30.

Наставници и родитељи негодују што информација стиже у последњи час. Наставници, јер им то утиче на планове и припреме за наредну недељу, као и на административни део посла, а родитељи јер је организација чувања деце која су на непланираном распусту у „пет до 12“ за неке од њих јако компликован посао.

Foto: Canva

С друге стране, план да се одлука саопшти што касније и није нелогичан, ако посматрате из угла Кризног штаба. Раније саопштавање одлуке отворило би могућност породицама да се организују и дане паузе искористе у неком од туристичких центара у којима се, познато је, мере баш и не поштују. Повратак у школске клупе би, после тога, вероватно донео много лошију епидемиолошку ситуацију него што је имамо сада у школама.

Ипак, према досадашњим изјавама чланова Кризног штаба, сви се они слажу да би распуст имао позитиван утицај на смањење броја заражених, уз још неке мере, те је готово сигурно да ће ова одлука данас бити донета.

„Дужи распуст може да има ефекта ако би се родитељи и ђаци понашали у складу са мерама“, каже епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Његова колегиница из Кризног штаба Тања Јовановић, такође сматра да би дуже одсуство деце из школе могло да има ефекта

„Због короне, али и због других вируса било би важно да се предузму противепидемијске мере, укључујући и продужетак јесењег распуста. То би могло да помогне“, сматра Јовановић.

Предраг Кон наводи да Медицински део Кризног штаба инсистира да одлука о продужењу распуста, око које су сагласни, треба да буде донета истовремено са рестрикцијом у смислу смањење контаката и изван школа.

„Ми смо утврдили да се првенствено улива корона вирус у школе, он се враћа и назад, али је неопходно онда смањити фреквенцију контаката и изван школе“, поручује Кон и каже да је медицински део Кризног штаба отпочетка тражио 10 дана затварања у смислу скраћења радног времена и да раде објекти само за храну, лекове и гориво и то да иде паралелно са распустом.

Сматра да је управо сада тренутак за то, као и да је апсолутни минимум увођење ковид пропусница 24 сата.

„Ми на томе инсистирамо, јер једино тако ће моћи да се види озбиљан пад броја новозаражених после тих десетак дана. У овом тренутку сама мера затварања школа може да да неки резултат, али он ће бити далеко мање ефикасан и видљив без свих мера заједно“, објашњава Кон.

Он каже и да је, на основу информација које долазе преко надзора из школских управа, јасно да се заражавање дешава углавном у периоду петак/субота, а испољавање симптома у уторак или среду.

Кад се сви ови подаци узму у обзир и чињеница да се заражавање у школама дешава баш онда када деца нису у школи, остаје нејасно како ће распуст, када им се пружа прилика да додатно циркулишу без контроле и поштовања мера, помоћи да се бројке поправе.