Кон: Школе се неће затварати осим у случају масовног заражавања

6 септембра, 2020

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да се епидемиолошка ситуација у Србији стабилизовала на ниском нивоу, али да је у Београду у четвртак и петак јасно уочено поновно повећање броја пацијената који се јављају у ковид амбуланте.

„На срећу, код њих се не проналази ковид, али то показује да полако почињу да се појачавају акутне респираторне инфекције, којих ћемо у наредном периоду имати и то ће отежати рад медицинским службама”, навео је Кон за РТС, пренео је Танјуг.

Зато, како каже, инсистира да је ситуација несигурна и да је неопходно строго водити рачуна да се не погорша и остане на прихватљивом нивоу.

„Ако успемо да дочекамо октобар без повећања, да остане овако, прихватљиво ниско, онда смо већ у новој сезони, сезони вакцинације против грипа, за коју треба да се припремимо”, навео је Кон.

Кон је истакао да се у добром делу Србије епидемиолошке мере уопште не поштују, наводећи да је реч о људима који су на одмору, који уопште не носе маске и бораве у великом броју на одређеним просторима.

То је нешто што не може да остане без последица, поручује Кон.

До повећања броја заражених може доћи и због повратка грађана из иностранства, навео је он.

Како додаје, улазимо и у период респираторних инфекција, које уобичајено крећу од школа, а у овом случају могуће је да крену и из радних колектива.

Кон истиче и да су превозна средства недопустива места ширења вируса, истичући да не треба благонаклоно гледати на некога ко не носи маску у превозу.

„То је јасан, свестан бојкот мера”, истакао је Кон.

Каже да се за сада не може повезивати скок оболелих са почетком школске године, јер је урађено све да у школама не дође до преноса.

Школе се неће затварати, једино у случају да дође до масовног заражавања у општој популацији.

Он је истакао да је чињеница да деца од 15 до 19 година највише оболевају, али да нема тешких случајева, што ствара привид да је ковид лако обољење.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Кон: Школе се неће затварати осим у случају масовног заражавања"

  1. Aleksa каже:

    Gospodo moja, ništa vi ne znate o radu škola.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама