Кон: Сви треба да носимо маске у затвореном простору

29 августа, 2021

Члан Кризног штаба Предраг Кон истакао је да не очекује да ће повратак ђака у клупе имати ефекта на погоршање епидемиолошке ситуације. Он је изјавио да очекује да ће за две седмице доћи до стабилизације и да ће потом уследити опадање броја новозаражених.

Фото Бета

“Министарство просвете и Институт ‘Батут’ формирали су координациони тим који ће пратити на нивоу државе шта се дешава, али је спуштено на ниво локалних заједница да главна решења долазе одатле као предлози. Тај тим ће практично руководити ситуацијом по школама и одлучивати да ли се прелази или не прелази на одређени модел наставе. То конкретно значи да можете у једном граду да имате школу у којој се одвија комбинована настава, а у другој школи да се одвија онлајн. Или да имате непосредну наставу негде, а негде комбиновану“, казао је Кон и појаснио:

“Не можемо ми у неким местима где нема уопште ковида затворити школу. То је бесмислено. И ово је идеја да се тако прати. Значи, прати се како је на територији, имате зелену, жуту, црвену зону, то је с једне стране, а с друге стране пратите дешавање у школи. Ви можете да будете и у црвеном што се тиче територије, а да у школи немате кластере и зашто та школа не би радила. Према томе, сада то заједно одлучује школска управа са заводима за јавно здравље и даје одређене предлоге на централном нивоу, и то на централном нивоу Института „Батут“ првенствено, о преласку на други модел наставе.

Кон је поновио да је вакцинација основа свега у борби против вируса.

“Ја сам у почетку говорио да је бесмислено да здрав човек носи маску јер је то био став СЗО. А шта се данас зна? Ако носим маску, ја сам заштићен као здрав 30 одсто, а ако носи онај ко је болестан, онда је заштита 90 одсто. Ако обоје носе, онда је 95 одсто. И то је оно што треба људи да упамте. Пошто има много оних који немају симптоме, ми не можемо знати ко је заразан, а ко није. Сви треба да носимо маске у затвореном простору. У отвореном такође ако је дистанца мања“, рекао је Кон.

Подсетимо, Кризни штаб донео је одлуку да настава у септембру почне регуларно.

Извор: bizlife

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Кон: Сви треба да носимо маске у затвореном простору

  1. Zare каже:

    U Svedskoj, Danskoj, Belorusiji i mnogim drugim zemljama, u Crnoj Gori deca ne nose maske, gotovo i niko, ako prosvetari prihvate maske dok politicari, elite na veselje normalno, orgijsju, piju, onda nisu prosvetari vec uplaseni bedni robovi kojo nisu u stanju decu da nauce i prenesu znanje i istinu i kao takvi neka daju odkaz i nek cuvaju ovce ako im da neko

  2. Anica каже:

    Neka ministar dođe da predaje u masku,a kada deca odgovaraju da čačka uši.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама