Кон: У клупи кад не разговара ђак може да скине маску

31 августа, 2021

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је, говорећи о скором почетку школске године, да деца морају да носе маске приликом уласка у школу све док дођу у своје клупе, али и у моментима кад причају у разреду.

„У својој клупи, све док причају са другарима такодје носе маске. Оног момента кад час почне и дете ћути може да скине маску и одложи је. Кад га прозову да одговара или кад жели да прича с неким, тада мора да стави маску“, рекао је Кон, за ТВ Хепи, наводећи да говори о ситуацији кад нема вируса ни у једном разреду.

Како је навео, дјак „оног момента кад се заврши час и устаје са столице, ставља маску“.

„Када је на школском одмору у отвореном дворишту, у њему може да буде без маске али мора да води рачуна да нису јако збијена. Ако су близу једно другом треба да носе маске док разговарају“, рекао је Кон, наводећи да ће морати да се гледа да ли се то поштује и упозорава.

Он је рекао да са дјацима поготово нижих разреда неће бити проблема, чак ће они упозоравати друге, али ће их, условно речено, бити „кад се створи атмосфера – ‘ајде скини више ту маску’“ код средњошколаца.

Говорећи о важносити ношења маски, јер постоје и „антимаскери“, Кон је рекао да она штити од тога да се говором не преносе ситне капи које се не виде, а могу да заразе.

Кон, који је члан Кризног штаба за борбу против короне, упозорио је да појединац неће себе довољно заштити ако само он носи маску већ то треба да чини и онај са којим је у контакту, поготово што се болест може јавити и без видљивих симптома.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Кон: У клупи кад не разговара ђак може да скине маску"

  1. Marko каже:

    Pazi ovako: Deca nose maske u školi i dovoljno je da jedan odgovara koji je skinuo masku i da “zarazi” sve u učionici, jer da bi maske bile efikasne i onaj koji ima koronu i onaj koji nema, moraju da nose maske inače maska gubi “funkciju”.
    Maske su efikasne isto kao kad ribarskom mrežom lovite planktone…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама