Коначни резултати мале матуре: Спушта се граница за упис

27 јуна, 2019

Према речима помоћница министра просвете, прва, друга и трећа жеља на листи треба да буду реалне, јер статистика показује да више од 90 одсто ученика упише једну од прве три жеље

У основним школама широм Србије данас ће бити објављени коначни резултати мале матуре, а помоћница министра просвете Весна Недељковић каже да су они бољи него прошле године.

Српски, односно матерњи језик, у рангу је прошлогодишњег теста, математика је урађена за читав бод боље, док су резултати комбинованог теста најлошији, где је просек око 11 поена, навела је Недељковић за РТС.

Помоћница министра просвете додаје да је понављање теста била права одлука, јер су на тај начин деца која имају строже критеријуме у школама имала шансу да остваре висок резултат на завршним тестовима и тако допуне успех из школе.

Доња граница бодова за упис смањиће се за 0,8 поена или један поен у односу на прошлу годину. Информације о доњем прагу за све школе могу се пронаћи у Информатору или на сајту www.upis.mpn.gov.rs..

Што се тиче попуњавања листе жеља, које се предају сутра и у суботу, Недељковићева саветује родитељима да то ураде са децом код куће и да се из Конкурса добро и правилно препишу подаци, јер се могу десити грешке при уносу тих података у базу.

Према речима помоћница министра просвете, прва, друга и трећа жеља на листи треба да буду реалне, јер статистика показује да више од 90 одсто ученика упише једну од прве три жеље.

Уколико деца имају довољан број бодова за упис прве школе на листи жеља, а квота није попуњена, деца ће бити уписана у жељену школу.

Недељковићева каже и да је боље да се попуни цела листа, пошто поједини ђаци неће “упасти” у жељену школу, али да је могуће превазићи тај проблем после распоређивања ђака.

“Увек је боље ући у првом уписном кругу где год. Некад то није жељена школа. Увек постоје начини да одређеном молбом пређете у жељену школу. Ништа није ни коначно, ни пресудно”, навела је Недељковићева.

Када је реч о “проваљеном” тесту из математике, Недељковићева каже да је то један “непријатан и ружан догађај који никако није смео да се догоди”.

Додаје да Министарство просвете у том случају не сноси никакву врсту одговорности, осим што је део ланца.

“Систем мале матуре је такав да се екстерно штампају тестови, што је највећа грешка у окружењу. Увек постоји испитни центар, то је једно место одакле потичу тестови. Десило се у Енглеској, скоро се десило и у Хрватској. Нажалост, такве ствари се дешавају. Овде је појединац одговоран”, рекла је Недељковићева.

Навела је и да ће мала матура сигурно доживети промене.

“Радна група је дала предлоге ужем тиму на разматрање. Мала матура мора бити саставни део државне, велике матуре. Морају се подударати у концептима”, казала је Недељковићева.

Извор: Танјуг / Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама