Konkurs za vaspitače i učitelje – Kreativni centar nagrađuje najkreativnije!

3 maja, 2017

Nagradna kreativna radionica za vaspitače „Pričamo LEGO® priče“ postaje, čini se, tradicija. I ove godine „Kreativni centar”, koji jedini na našem tržištu ima u ponudi setove LEGO® Education namenjene predškolskim ustanovama, organizuje konkurs za najbolju LEGO® priču pod nazivom „Pričamo LEGO® bajke“. Svaka predškolska ustanova koja se prijavi dobiće po jednu LEGO® promo-kesicu sa skoro stotinak kockica i mini-figura, a oni najkreativniji dobiće vredne nagrade – kompletne setove LEGO® Education.

O ovoj temi razgovarali smo s Dejanom Begovićem, izvršnim direktorom izdavačke kuće „Kreativni centar“.

  • Pre nego što kažete nešto o samom konkursu, možete li nam navesti tri razloga zbog kojih svaki vrtić treba da ima bar jedan set LEGO® Education?

Kompanija LEGO® postoji već osamdeset tri godine. Njihove legendarne LEGO® kockice osvojile su čitav svet. Po kvalitetu izrade, dugotrajnosti i pouzdanosti pri korišćenju nemaju premca među igračkama. Podaci govore da se svake sekunde negde u svetu proda sedam setova LEGO®!
LEGO® Education kao poseban projekat pokrenut je pre trideset sedam godina kako bi se uvođenjem specijalno oblikovanih kompleta LEGO® u nastavni proces podigao nivo i kvalitet nastave, počev od predškolskih ustanova, preko osnovnih i srednjih škola, sve do fakulteta. Poslednjih godina posebna pažnja posvećuje se podizanju interesovanja u obrazovnim institucijama za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Ogroman trud uložen je u prilagođavanje proizvoda LEGO® Education nastavnim programima – nastavnici mogu da koriste brojne prateće materijale (primere dobre prakse, video-materijale, radne listove, treninge), a mnoge proizvode prate odlični softveri koji setovima LEGO® daju sasvim nove mogućnosti.
Učenje kroz igru, pogotovo u predškolskim ustanovama, jeste koncept koji je široko prihvaćen, a proizvodi LEGO® Education tu pokazuju svoju veliku motivacionu snagu.
„Kreativni centar“ je pre dve godine postao jedini ovlašćeni uvoznik ovih proizvoda za teritoriju Srbije, što će svakoj zainteresovanoj obrazovnoj ustanovi znatno olakšati nabavku i korišćenje u nastavi.
Dakle, da se vratim na Vaše pitanje. Tri razloga zbog kojih svaki vrtić treba da ima bar jedan set LEGO® Education jesu: vrhunski kvalitet, postojanost i kompatibilnost sa svim budućim novim proizvodima LEGO® Education i pored dugogodišnjeg korišćenja.

  • Odakle ideja za organizovanje ovakvog takmičenja? Znamo da kod naših čitalaca to bude veoma lepo prihvaćeno jer je većina konkursa koji se organizuju namenjena uglavnom školama i starijoj deci.

Pričanje LEGO® priča zasniva se na kompletu kockica StoryTales DUPLO® i StoryStarter LEGO®. Ako uz njih koriste besplatni softver StoryVisualizer, deca s vaspitačima i učiteljima mogu raditi na razvoju jezičke i govorne kulture, na jačanju solidarnosti u grupi, usvajanju pravih životnih vrednosti i mnogim drugim aspektima potrebnim tokom odrastanja. I sve to mogu da rade igrajući se. Njihove priče i bajke koje nastanu kao rezultat ovih aktivnosti lako i jednostavno se mogu sačuvati u formi ilustrovane priče ili stripa, u štampanom ili elektronskom obliku, pa od njih i neke naredne generacije predškolaca i prvaka mogu imati koristi.

  • Kome je sve namenjena nagradna kreativna radionica?

Prošle godine organizovali smo prvo ovakvo takmičenje, namenjeno pre svega predškolskim ustanovama, prvenstveno starijim grupama, ali i srednjim. Ove godine smo planirali da omogućimo i jednom broju učenika i učitelja prvih razreda osnovnih škola da se uključe sa svojim bajkama. Naše je mišljenje da prvacima ovakva vrsta aktivnosti u školi može biti višestruko korisna, pa bismo voleli da nam se i oni pridruže. Verujemo da je ovo dobar put da vaspitačima i nastavnicima omogućimo bolje upoznavanje s proizvodima LEGO® Education, njihovim neposrednim efektima i prednostima korišćenja kako bi ih kasnije redovno primenjivali u nastavi.

  • Ovo nije prvi put da organizujete takmičenje za najbolju LEGO priču. Kakvi su utisci s prošlogodišnjeg takmičenja? Jesu li naši vaspitači kreativni onoliko koliko ste očekivali?

Na prvoj nagradnoj kreativnoj radionici, koju smo organizovali prošle godine, dobili smo više od pedeset odličnih priča, nastalih u predškolskim ustanovama širom Srbije. Naš žiri se dobro namučio dok je odlučio koje ćemo od tih priča nagraditi. Zaista sam oduševljen entuzijazmom i energijom koju su vaspitači pokazali radeći s decom. To nas je ohrabrilo da i ove godine najavimo ovakvo takmičenje, s tim što će ove godine u fokusu biti bajka kao forma. Izdavaštvom za decu u „Kreativnom centru“ bavim se već gotovo trideset godina i moje je mišljenje da je predškolsko obrazovanje sigurno najkreativniji segment našeg obrazovnog sistema. Šteta je što glomazni i konzervativni nastavni programi u osnovnoj školi ne omogućavaju deci i nastavnicima da budu kreativni u školi onoliko koliko su to deca i vaspitači u vrtićima.

  • Šta ih novo očekuje ove godine? Koje su propozicije?

Propozicije su vrlo jednostavne: iz svake ustanove mogu da nam se prijave po dva vaspitača ili učitelja prvog razreda i oni će dobiti materijal potreban za rad. On se sastoji od jedne promotivne besplatne kesice s LEGO® kockicama i mini-figurama i detaljnih instrukcija u vezi s korišćenjem softvera StoryVisualizer, koji se može besplatno preuzeti sa interneta. Naravno, svi oni koji se prijave na konkurs mogu računati na našu stručnu podršku i pomoć u radu na osmišljavanju i kreiranju bajki.
Sve ustanove iz kojih nam se prijave vaspitači i učitelji dobijaju ekskluzivnu mogućnost da nabave bilo koji proizvod LEGO® Education s popustom od 10%. Vremena za pripremu i slanje bajki ima dovoljno, a naš stručni žiri na jesen će oceniti sve prispele radove i dodeliće nekoliko nagrada najboljim i najzanimljivijim bajkama.
Svi zainteresovani za učešće u nagradnoj kreativnoj radionici „Pričamo LEGO bajke“ mogu se javiti na mejl dejan.begovic@kreativnicentar.rs
Intervju vodila: A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama