Конкурс за васпитаче и учитеље – Креативни центар награђује најкреативније!

Наградна креативна радионица за васпитаче „Причамо LEGO® приче“ постаје, чини се, традиција. И ове године „Креативни центар”, који једини на нашем тржишту има у понуди сетове LEGO® Education намењене предшколским установама, организује конкурс за најбољу LEGO® причу под називом „Причамо LEGO® бајке“. Свака предшколска установа која се пријави добиће по једну LEGO® промо-кесицу сa скоро стотинак коцкица и мини-фигура, а они најкреативнији добиће вредне награде – комплетне сетове LEGO® Еducation.

О овој теми разговарали смо с Дејаном Беговићем, извршним директором издавачке куће „Креативни центар“.

  • Пре него што кажете нешто о самом конкурсу, можете ли нам навести три разлога због којих сваки вртић треба да има бар један сет LEGO® Еducation?

Компанијa LEGO® постоји већ осамдесет три године. Њихове легендарне LEGO® коцкице освојиле су читав свет. По квалитету израде, дуготрајности и поузданости при коришћењу немају премца међу играчкама. Подаци говоре да се сваке секунде негде у свету прода седам сетова LEGO®!
LEGO® Education као посебан пројекат покренут је пре тридесет седам година како би се увођењем специјално обликованих комплета LEGO® у наставни процес подигао ниво и квалитет наставе, почев од предшколских установа, преко основних и средњих школа, све до факултета. Последњих година посебна пажња посвећује се подизању интересовања у образовним институцијама за науку, технологију, инжењерство и математику. Огроман труд уложен је у прилагођавање производа LEGO® Education наставним програмима – наставници могу да користе бројне пратеће материјале (примере добре праксе, видео-материјале, радне листове, тренинге), а многе производе прате одлични софтвери који сетовима LEGO® дају сасвим нове могућности.
Учење кроз игру, поготово у предшколским установама, јесте концепт који је широко прихваћен, а производи LEGO® Education ту показују своју велику мотивациону снагу.
„Креативни центар“ је пре две године постао једини овлашћени увозник ових производа за територију Србије, што ће свакој заинтересованој образовној установи знатно олакшати набавку и коришћење у настави.
Дакле, да се вратим на Ваше питање. Три разлога због којих сваки вртић треба да има бар један сет LEGO® Еducation јесу: врхунски квалитет, постојаност и компатибилност са свим будућим новим производима LEGO® Education и поред дугогодишњег коришћења.

  • Одакле идеја за организовање оваквог такмичења? Знамо да код наших читалаца то буде веома лепо прихваћено јер је већина конкурса који се организују намењена углавном школама и старијој деци.

Причање LEGO® прича заснива се на комплету коцкица StoryTales DUPLO® и StoryStarter LEGO®. Ако уз њих користе бесплатни софтвер StoryVisualizer, деца с васпитачима и учитељима могу радити на развоју језичке и говорне културе, на јачању солидарности у групи, усвајању правих животних вредности и многим другим аспектима потребним током одрастања. И све то могу да раде играјући се. Њихове приче и бајке које настану као резултат ових активности лако и једноставно се могу сачувати у форми илустроване приче или стрипа, у штампаном или електронском облику, па од њих и неке наредне генерације предшколаца и првака могу имати користи.

  • Коме је све намењена наградна креативна радионица?

Прошле године организовали смо прво овакво такмичење, намењено пре свега предшколским установама, првенствено старијим групама, али и средњим. Ове године смо планирали да омогућимо и једном броју ученика и учитеља првих разреда основних школа да се укључе са својим бајкама. Наше је мишљење да првацима оваква врста активности у школи може бити вишеструко корисна, па бисмо волели да нам се и они придруже. Верујемо да је ово добар пут да васпитачима и наставницима омогућимо боље упознавање с производима LEGO® Education, њиховим непосредним ефектима и предностима коришћења како би их касније редовно примењивали у настави.

  • Ово није први пут да организујете такмичење за најбољу LEGO причу. Какви су утисци с прошлогодишњег такмичења? Јесу ли наши васпитачи креативни онолико колико сте очекивали?

На првој наградној креативној радионици, коју смо организовали прошле године, добили смо више од педесет одличних прича, насталих у предшколским установама широм Србије. Наш жири се добро намучио док је одлучио које ћемо од тих прича наградити. Заиста сам одушевљен ентузијазмом и енергијом коју су васпитачи показали радећи с децом. То нас је охрабрило да и ове године најавимо овакво такмичење, с тим што ће ове године у фокусу бити бајка као форма. Издаваштвом за децу у „Креативном центру“ бавим се већ готово тридесет година и моје је мишљење да је предшколско образовање сигурно најкреативнији сегмент нашег образовног система. Штета је што гломазни и конзервативни наставни програми у основној школи не омогућавају деци и наставницима да буду креативни у школи онолико колико су то деца и васпитачи у вртићима.

  • Шта их ново очекује ове године? Које су пропозиције?

Пропозиције су врло једноставне: из сваке установе могу да нам се пријаве по два васпитача или учитеља првог разреда и они ће добити материјал потребан за рад. Он се састоји од једне промотивне бесплатне кесице с LEGO® коцкицама и мини-фигурама и детаљних инструкција у вези с коришћењем софтвера StoryVisualizer, који се може бесплатно преузети са интернета. Наравно, сви они који се пријаве на конкурс могу рачунати на нашу стручну подршку и помоћ у раду на осмишљавању и креирању бајки.
Све установе из којих нам се пријаве васпитачи и учитељи добијају ексклузивну могућност да набаве било који производ LEGO® Education с попустом од 10%. Времена за припрему и слање бајки има довољно, а наш стручни жири на јесен ће оценити све приспеле радове и доделиће неколико награда најбољим и најзанимљивијим бајкама.
Сви заинтересовани за учешће у наградној креативној радионици „Причамо LEGO бајке“ могу се јавити на мејл dejan.begovic@kreativnicentar.rs
Интервју водила: А. Ц.