Кoрисне игре и играчке за стимулацију психомоторног развоја деце до три године

29 октобра, 2018

Већина ових игара је свим родиљима позната али у овом малом тексту их наводимо као значајне за психомоторни развој сваког детета:

Ринге-раја
Таши –таши
У шумици зека
Иде маца око тебе
Скупчао се мали јеж
Љуља љушке
Ловац
Пекарчић
Јабучице црвена
Песмице поткрепите покретима, деца их тако брже памте и делују веома симпатично нпр: склупчао се мали јеж-склупчајте се на поду и спавајте, па се дигните и боцкајте кажипрстима, не дирај га ручицама-одмахујте кажипрстом… Текстове песмица можете наћи на интернету и већина су компоноване.

Пуштајте детету дечију музику. Музика смирује децу, подстиче на креативност, утиче позитивно на развој ритма. Смишљајте кореографију уз песмице.

Предлог за куповину играчака

Диндолино, чашице које се ређају једна у другу или једна на другу, тактилне књиге (са звуковима и разним текстурама нпр. Бебин додир), активни центар (сточић са вртешкама, тактилним таблама, звуковима,…) доктор сет, кухиња сет, сет алата, кухиња (шољице, тањирићи, прибор за јело), купајте, преповијајте, храните бебу; уметаљке, низалице (на пертлу се нижу различити облици), слагалице (најпре од 3 дела па повећавајте број елемената како дете напредује), боцкалице (од крупнијих ка ситнијим), пецање рибица са штапом-Пино тоyс, стављање јабука у крошњу хватаљкама-Пино тоyс, провлачите пертле (Пертини), градите куле од коцака, играјте улоге са луткама, пластелин, водене боје, музички инструменти, рампа за аутиће, гумене животиње…Пластифициране картице са 3Д сликама животиња, предмета, воћа, поврћа (Вулканчић). Неке играчке можете и сами да направите (музичке инструменте, домаћи пластелин, картице са сликама…).

Предлози за игру из кућне радиности

Убацујте пиринач или пасуљ у флашу, отварајте и затварајте поклопце са тегли, флаша…, пресипајте кашиком из чиније у чинију, мутите, хватаљкама хватајте пластична јаја(из киндер јаја), сецкајте маказама, закопчавајте и откопчавајте рајсфешлус и дугмад…

Водите децу напоље да трче, скачу, пењу се, прескачу, провлаче се, возе бицикле или тротинет. То свакако не могу да науче ако су стално у кући.

Санела Раичевић, дипл. дефектолог-логопед ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама