Корона у српским школама: Шта каже званична статистика

3 марта, 2021

У основним школама у Србији коронавирусом је заражено 1.352 ђака и 949 запослених, показују званични подаци Министарства просвете. Према тој статистици, заражена су и 1.303 ђака средњих школа и 553 запослена у тим установама. То су цифре које обухватају оне који су позитиван резултат на корону добили у периоду од 18. фебруара, па до јучерашњег дана.

Foto: Canva

Према подацима које је Нова.рс добила из надлежног Министарства, у предшколским установама заражено је 71 дете и 395 запослених. Проценат позитивних на корону међу ђацима основних школа је 0,258, док је међу запосленима тај постотак 1,369.

У средњим школама је 0,532 процената позитивних ђака и 1,562 запослених.

У предшколским установама је 0,32 посто заражених малишана и 1,308 посто запослених.

Укан број заражених од почетка пандемије је 69.340 међу запосленима у основним школама и 524.000 међу основцима.

У средњим школама је, према подацима званично од почетка пандемије заражено 245.000 ученика и 354.000 наставника.

Укупно је заражено 224.000 деце из предшколских установа и 302.000 запослених у њима.

Нова.рс је пре око три недеље писала о случају новобеоградске Основне школе “Ратко Митровић” у којој је било заражено 13 запослених. Настава се у тој школи одвијала неометано и није било преласка на онлајн платформе.

Директорка ове школе Светлана Младеновић, каже да је ситуација сада знатно боља и да је прекинут ланац заражавања. Већина заражених колега вратило се на посао, а на боловању их је још шест, укључујући и њу. Према њеним речима у међувремену није било нових случајева заражавања.

Ситуација у Школској управи Ниш

На подручју Школске управе Ниш, односно Нишавског, Пиротског и Топличког округа, потпуна онлајн настава тренутно се реализује само у једној школи у Алексинцу, пошто су 12 ученика те школе и један број наставника инфицирани корона вирусом, изјавио је начелник те управе Драган Гејо.

Он је за агенцију Бета рекао данас да је Кризни штаб у Алексинцу захтевао да онлајн настава траје две недеље, али је Министарство просвете одобрило недељу дана онаљн наставе, с тим што ће повратак ученика у школу свакако зависити од даљег развоја епидемилошке ситуације.

“Број оболеле деце и наставника на подручју Школске управе Ниш јесте повећан у односу на неки претходни период, али је то у процентима јако мало тако да је епидемилошка ситуација стабилна”, казао је Гејо.

Према његовим речима, Школска управа сваког дана добија извештаје и у неким школама има по једног или двоје ученика и наставника који су са симптомима корона вируса.

“Уколико тај број скочи на седам до осам ученика и наставника, као што је то било прошле године у школама ‘Стефан Немања’, ‘Бора Станковић’ и ‘Душан Радовић’, те школе ће одмах потпуно прећи на онлајн наставу”, изјавио је Гејо.

Он је додао да је и даље је на снази правило да уколико у једној групи два детета оболе од корона вируса – та група истог тренутка прелази на онлајн наставу.

Гејо је казао и да су просветари ажурни и да сви већ знају да морају благовремено и брзо да реагују шта год да се дешава у школи.

Број оболелих од корона вируса на подручју града Ниша последњих дана бележи стални раст, у уторак је у нишком Дому здравља вирус лабораторијски потврђен код 213 пацијената, а дан пре тог вирус је регистрован код 194 пацијента.

Институт за јавно здравље у Нишу, надлежан за подручје Нишавског округа и Топличког округа, од почетка епидемије медијима не саопштава податке о броју оболелих на подручју та два округа.

Извор: Нова 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Корона у српским школама: Шта каже званична статистика"

  1. GAŠO каже:

    DA LI STE VI PROČITALI ŠTA STE NAPISALI O BROJU ZARAŽENIH UČENIKA I ZAPOSLENIH?! POGLEDAJTE TE VAŠE CIFRE JOŠ JEDNOM!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама