Корона у вртићима – у којим ситуацијама дете не мора у изолацију ако се у групи појави зараза

1 октобра, 2021

Ситуација са вирусом у школама је готово свакодневна тема у медијима. Ипак, иако је обухват деце у вртићима такође велики, нарочито у већим градовима, о епидемиолошком стању у овим установама ретко се говори.

Босиљка Јовановић, председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања рекла је данас за Нова портал да је најчешћи проблем то што нема васпитача на бироу који могу да мењају оне који се разболе или оду у изолацију. Додала је и да је ситуација најгора у ваљевским вртићима.

Foto: Canva

„Деца се распоређују на постојеће запослене којима се повећава обим посла“, објашњава Јовановић и каже да је зато апеловала на родитеље да уколико могу да се снађу, да не доводе децу у вртиће.

Када је реч о правилима и противепидемијским мерама у вртићима, оне се битно разликују од оних у школама. Па тако, ако се у групи појави само једно заражено дете, цела група иде у изолацију на 14 дана. Васпитачице које су у истој групи боравиле с децом остају да раде и распоређују се у друге групе у вртићу. Објашњење надлежних за ово необично правило је да су васпитачице у обавези да носе маске, па су самим тим заштићене.

С друге стране, овакве ситуације које се увек дешавају ненадано, доводе родитеље у незгодну ситуацију. Оног тренутка када стигне информација да је дете у групи позитивно, група се шаље у изолацију. Родитељи који раде у приватном сектору ретко имају разумевања од стране послодаваца, те тешко добијају боловање у трајању од две недеље, па морају да се сналазе за чување детета.

Надлежни кажу и да се не може узети у обзир негативан антигенски тест како би деца наставила да долазе у вртић, али ако је у претходна три месеца дете прележало ковид, оно неће морати у изолацију.

Такође, деца која из других разлога нису били у вртићу у периоду када је долазило заражено дете, неће морати да буду изолована.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Корона у вртићима – у којим ситуацијама дете не мора у изолацију ако се у групи појави зараза"

  1. Aleksa каже:

    ”Објашњење надлежних за ово необично правило је да су васпитачице у обавези да носе маске, па су самим тим заштићене.”

    Nose masku pa su zaštićene!? Kakva glupost!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама